Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plagsom hoste

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med en slimete hoste. Det hele begynte med en streptokokkinfeksjon i halsen i slutten av juli. Jeg ble kvitt det vonde i halsen, men hostingen fortsatte. Gikk til fastlegen min etter 3 uker med tørrhoste pluss at jeg hostet grønt slim. Fikk beskjed om at det mest sannsynlig var atypisk lungebetennelse (noe jeg har hatt før 1 gang i fjor sommer). Fikk erymax for dette, om oppfordring fra legen om å ikke ta den kuren hvis jeg følte meg bedre i løpet av et par dager. Det gjorde jeg. Så jeg tok ikke kuren. Jeg begynte å trene som vanlig (kondisjonstrening 3 til 4 ganger i uken, stortsett løping). Følte meg bra inntil det begynte å surkle i brystet etter et par uker med surkling i brystet begynte jeg nok en gang å hoste kraftig, Fordi min fastlege aldri tar noen blodprøver eller undersøkelser dro jeg til en privatlege. Han tok blodprøver og undersøkelser, de viste ingenting. Han gav meg tetracyklin. Tok dette en uke som forskrevet, hosten ble bedre. Men ikke borte, for hver dag som går hoster jeg mer og mer slim. Den er tidvis grønn og lysegrønn. Jeg kjenner at det surkler i brystet mitt spesielt mye om morgenen. Jeg begynner å bli veldig lei, føler at dette ødelegger både studietilværelsen og treningen min som er veldig viktig for meg. Jeg har alltid levd et veldig sunt liv, har aldri røyket (Ikke smakt engang). Jeg har fått symbicort inhalator og evntolin, prøvd begge disse uten noe effekt.De siste dagene har jeg begynt å få vondt i magen og vært veldig mye svimmel. I tillegg er jeg nesten konstant sånn halvveis tett i nese og ører. Jeg har ingen sykdommer eller allergier (litt støv, men ikke noe veldig plagsomt). Har vært frisk hele mitt liv.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du besværes mye med dette. Det er likevel en relativt vanlig plage i etterkant av akutte luftveisinfeksjoner, og slike rest betennelser i luftveiene kan henge igjen i månedsvis hos enkelte. Du nevner at du ved en anledning hadde effekt av en ukes kur med tetracyklin, men ikke helt bra. Det kan selvsagt peke i retning av at kuren var for kort, og at man bør tillate seg en lengre kur, gjerne opp mot tre uker. Dersom hosten er det mest uttalte besværet (kanskje mest når man ligger flatt, og om kvelden) så vil det være naturlig å forsøke å dempe hosterefleksen siden hoste over så lang tid i seg selv virker irriterende på slimhinnene. Dette kan gjøres ved å ta kodein tabletter eller forsøke hostedempende medisin som for eksempel cosylan mikstur 5 ml ganger daglig. Det er ikke noen indikasjon på at du behøver terapi for spesifikke organlidelser som nese-bihulebetennelse eller ørebetennelse. Forsøk å snakke med fastlegen din pånytt om dette. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-