Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra mage og hals

Spørsmål

Hei, i oktober/november fikk jeg en følelse av å ha en "klump" følelse i halsen. Jeg gikk til legen og det ble tatt avføringsprøve, da jeg også kunne ha halsbrann og sure oppstøt. Det viste seg at jeg hadde helicobakterbakterien og fikk en kur med 2 typer antibiotika og Somac. Da den kuren var over ble jeg enda verre i halsen og følte meg helt utslått. Jeg var i januar hos øre-nese-hals lege som ikke kunne finne noe, men satte med på en kur med Nexium som jeg brukte i 6 uker. Ble ikke veldig mye bedre av det heller. Har også tatt ultralyd av hals, lymfe og skjoldbukskjertelen og alt der så også fint ut. Har i de siste par månedene fått opp noen klumper. Det ser ut som forsteinet snørr og lukter helt forferdelig. Noen dager er jeg ganske bra, mens andre dager er det helt forferdelig, jeg harker og kremter. Jeg har også den siste tiden fått en helt forferdelig lukt fra munnen og min mann anbefaler meg nesten å ikke snakke, så dette begynner å bli veldig plagsomt. Jeg har også vært veldig tørr i munnen og det har kjentes ut som sandpapir, men når jeg har spist eller drukket har det lindret problemet. Jeg har også klart å se en liten hvit klump på ene mandelen min og har tenkt at dette ser ut som mandelsteiner. Har ingen sykdommer fra før. Hva kan problemet være? Og hvordan kan det eventuelt løses? PS; er henvist til å svelge slangen, men føler selv at problemet er i mandelområdet.

Kvinne 42
Svar

Hei.


Det vi har av objektive fakta her, er at du har fått påvist helicobacterbakterien i magen, og at du har vært hos ØNH-lege i januar, hvor det ikke ble funnet noen tegn til sykdom i halsen. ØNH-legen må ha tenkt at dine plager skyldtes forhold i mage / spiserør, siden du fikk den syrenøytraliserende medisinen Nexium.

Det første jeg tenker, er at du må få kontrollert om du er kvitt helicobacter-bakterien eller ikke, altså om kuren med antibiotika har virket som ønsket. Det tar du kontakt med fastlegen for å få gjort. Hvis du fremdeles har denne bakterien, kan det kanskje være aktuelt med en ny runde med antibiotika.


Videre så tenker jeg at det du beskriver, gir betydelig mistanke om "mandelsteiner", altså puss og evt bakterieansamlinger i såkalte "krypter" i mandlene dine. Det kan gi dårlig ånde, og en kan kremte opp illeluktende hvitaktige klumper . Du forteller at akkurat det har oppstått etter at du var hos ØNH-legen. Altså behøver du ikke å ha hatt det da du var der. Derfor synes jeg du skal få fastlegen til å se om du har slike mandelsteiner nå. 


Videre så tenker jeg at siden du har brukt to typer antibiotika over en del tid, mot helicobacterbakterien, så er det en mulighet for at du har fått sopp i munn / svelg. Det er en vanlig bivirkning av antibiotika. Det kan også tenkes å forklare en del av de plagene du har.


Det er også slik at dine plager kan ha mer enn en årsak, f.eks. både fra magesekk og hals. Derfor synes jeg du skal gjennomføre planlagte gastroskopi, selv om du selv tenker at plagene kommer fra halsen, noe jeg forsåvidt også gjør.


Håper at mine innspill kan være til nytte for deg. Lykke til.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-