Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra halsen, men ingenting vises på undersøkelser og utredninger.

Spørsmål

Hei Startet med magesmerter oppe til venstre i mageområdet 15/10.Utmattet, sliten og ingen energi til å gjøre noe etter jobb.Første legetime 24/10.Tok blodprøver, noe høyt stoffskifte, ingen stoffskiftesykdom, ellers normalt.Avføringsprøve i nov.Henvisning gastroskopi, time 21/11.Urinprøve 13/12.Magesmerter hver dag, nesten hele dagen.Verkende smerte, noen ganger i tak over lengre tid, andre ganger i kortere periode, for så å gjenta seg.Smertene ble ikke verre av å presse på magen.Vanskelig å påpeke plassering, diffuse smerter delvis under ribben på venstre side.Dempet smerter om jeg lå på ryggen.Lite forskjell ved måltider og aktivitet.13/12, ultralyd mage. Fikk veldig mye smerter i hals 21/12, hoven/vondt å svelge.Fikk spiserørssykdomstabletter i des.(Tilsvarende Somac). Legen kjente på lymfeknutene, dobbel størrelse av normalen. Kikket i munnen og påpekte at mandlene var hovne.Fikk tre tabletter for spiserørssykdom på legevakta 21/12(Ranitidin 300 mg).30/01, ultralyd mage.Henvisning CT mage og hals 28/02.Resultat:veldig mye luft i magen og scoliose.Samtale øre-nese-hals 12/03, hun kjente på hals og lymfeknuter.Kamera inn nese ned til hals for sjekk.Alle prøver, tabletter og timer over har ikke ført frem til noe og har vært normale.Magesmertene har avtatt betraktelig og det er lenge siden dem har plaget meg.Halsen er like ille og noen ganger mye verre.Uttørket og ubehag ved svelging om morgen-føles sår/hoven.Ubehaget forsvinner aldri.Ikke vondt å svelge mat, men å svelge spytt og puste er ubehagelig.Strammende følelse i sener/muskler rundt halsen når det er veldig ille.Legen mener alle tester er tatt for å finne forklaring, siden vi ikke finner noe galt mener hun det vil forsvinne av seg selv.Har hatt dette siden 21/12 som er veldig lenge og det føles uutholdelig.Føler meg ikke frisk, men blitt «friskmeldt» og kan ikke få videre sykemelding siden det ikke finnes grunnlag.Føler meg veldig sliten og frustrert, håper og ønsker hver dag på en bedring eller forklaring.

Kvinne 23
Svar

Hei.

Du er altså en 23 år gammel kvinne, som nå i et halvt års tid har hatt diverse helseplager, og du føler at du nå ikke kommer videre med dette er blir helt bra igjen. Du har vært særdeles grundig undersøkt, men en har etter det du forteller ikke her, funnet noen tegn til sykdom. Det er jo bra, siden "ikke påvisbar sykdom" er bedre enn å ha en sykdom, naturligvis, men samtidig er du frustrert og sliten fordi du ikke får forklaringer på plagene dine, hvilket er lett å forstå.  Det en ihvertfall kan si her, er at en vet svært mye om alt du ikke har av sykdommer, siden så mye er utelukket, med alle de undersøkelser du har vært gjennom.

Magen din har blitt mye bedre, og det er bra. Det kan jo være at magetablettene du fikk (mot syre) har hjulpet. Men du skriver ikke her noe om hva en fant eller ikke fant på gastroskopien. Kan det være at det var på grunnlag av gastroskopifunnet, at man valgte å behandle deg med den syrereduserende medisinen? Jeg synes du skal spørre din lege konkret om det var noen funn på gastroskopi, og spesielt tenker jeg da på reflux, dvs en ikke optimalt fungerende lukkemuskel mellom magesekk og spiserør. For dersom du har det, vil det ofte kunne gi plager fra halsen også, f.eks. slik du beskriver det.  Det ville ikke overraske meg helt. Da vil det kunne hjelpe å sove i halvsittende stilling, for når en ligger en hel natt, vil mageinnhold kunne renne oppover spiserøret og irritere i svelget, og kanskje gi slike plager du har. Gaviscon er også en medisin som kan hjelpe, om det er reflux du har. Det er en slags geleaktig medisin som legger seg som et "lokk" over mageinnholdet, noe som motvirker at det går opp i spiserør og svelg.


Videre er det veldig viktig at du er klar over at slike plager fra svelget som du har, både følelsen av svelgproblemer og "stramminger m.v., er noe som ikke alltid skyldes fysisk påvisbar sykdom. Nå snakker jeg generelt, og ikke spesifikt om deg, men siden slikt er veldig vanlig, kan det naturligvis også skje deg. Slike konklusjoner kan imidlertid ikke trekkes før en har utelukket fysisk sykdom, men det høres jo her ut som at du etter alt å dømme er ferdig utredet for dette, og at fysisk sykdom er utelukket. Hvis så er tilfelle (hør med din fastlege) så er jo det utmerket, men da er det samtidig nærliggende å vurdere om plagene dine er av den karakter jeg her omtaler: Opplevelse av svelgvansker, "klump", pustevansker, "stramminger" osv, uten fysisk sykdom.


Slike plager vil ofte være som en slags ond sirkel eller snøballeffekt, hvor en blir bekymret over hva en kjenner og om det kan være en uoppdaget sykdom, noe som igjen fører til økt fokus og oppmerksomhet på dette området av kroppen, ubevisst spenninger i muskulatur osv, hvilket igjen fører til at en kjenner nøyere etter, og kjenner mer som følge av at en kjenner mer etter, hvilket igjen kan føre til ytterligere spenninger i muskulatur i halsen, noe som igjen fører til at plagene blir verre, osv osv.

Det kan også være at f.eks. refluks kan ha gitt deg plager fra halsen i utgangspunktet, og så har dette startet en slik ond sirkel.


Jeg skal ikke påstå at dette nødvendigvis er årsaken i ditt tilfelle, men det er slett ikke usannsynlig, både ut fra at slikt er vanlig, og fordi du er så grundig undersøkt som du er, og fysisk sykdom ser ut til å ha blitt utelukket. Dersom det er slike mekanismer bak dine plager nå, så er den mest effektive behandling at man selv blir klar over årsakene, og aksepterer og forstår det. For hvis man gjør det, taes bekymringskomponenten effektivt bort, og dermed reduseres også eventuelle muskelspenninger og fokus på området. Slutter man å bekymre seg, kjenner man mindre etter. Jeg synes derfor at du skal holde denne mulige forklaringsmåten åpen, og fremfor alt ta en grundig samtale med fastlegen din om dette, det vil ofte kunne være svært effektivt. Velger du å gjøre det, kan du med fordel ta med en utskrift av spørsmål og svar her, som en innledning til samtalen, og så kan dere snakke videre om dette her vi avslutter nå. Jeg ville nok ikke latt denne muligheten være uprøvd, om jeg var deg, for tenk om det faktisk kunne være en løsning, -det ønsker du jo ikke å gå glipp av. 


Du sier at du nå kjenner deg sliten og utslitt, og tenker at det kanskje kan være tegn på en uoppdaget sykdom. En annen mulighet, er at det å gå over lengre tid å kjenne på symptomer fra kroppen uten å få svar på hva det skyldes, virkelig er noe som tapper ethvert menneske for overskudd og krefter, så det er også en helt klart mulig årsak.


Jeg håper at mine innspill her kan være til nytte for deg, og anbefaler deg å følge tipsene her, ikke minst fordi du nå har forsøkt så mye av undersøkelser og utredninger uten at det har vært til nytte for deg, og da kan en helt annen vinkling i beste fall være til hjelp for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-