Plager etter tonsillektomi

Spørsmål

1.desember fikk jeg utført tonsillektomi. En uke før det fikk jeg influensa, men ble ganske bra igjen til operasjonen. Hadde fortsatt noe slim i hals og nese, men legene sa at det gikk greit å operere likevel. To dager etter operasjon fikk jeg luftveisinfeksjon, behandlet med pencillin og det ble bedre. Jeg har hatt alle normale ting som skal være der når mandlene er fjernet, i følge informasjon jeg har fått med meg. Det svir ikke så mye i svelget lengre nå, og jeg kan spise mer normalt igjen. I går kveld spiste jeg en brødskive uten skorpe, men det var noe små frø i den. Etter det så fikk jeg en rar følelse der den venstre mandelen har vært, og baki svelget. Jeg begynte å hoste noe helt forferdelig. Siden da har jeg følt at det er noe som irriterer der, som et ‘‘rusk’’ i halsen. Føler også at det er noe som ligger der som jeg må svelge ned, som en klump. Så jeg svelger veldig mye. Jeg har hatt hosteanfall flere ganger etter dette også, de er så ille at jeg brekker meg. Jeg kan ikke ligge lavt, samme om jeg ligger på rygg eller på sidene. Det må være ganske høyt under hodet. På venstre side baki svelget kjennes det også ut som at noe er ‘‘løst’’. Har sjekket baki der, og alt jeg ser er at jeg er litt lilla/rød på venstre side der jeg kjenner dette. Men jeg ser ikke noe baki svelget. Hva kan dette være? Jeg har hørt at det er vanlig å ha økt slim/spyttproduksjon etter tonsillektomi, og jeg har fortsatt veldig mye seigt slim i halsen. Også en del i nesegangen ned baki halsen. Er dette normalt 12 dager etter operasjon?

Svar

Hei! Det blir vanligvis et ganske stort krater etter der tonsillene var. Denne sårflaten må gro og det kan danne seg skorper og belegg. Matrester kan også samle seg ned i små rom. Jeg ville ikke vært så bekymret for utviklingen som du beskriver. Det er ikke uvanlig med infeksjon kort tid etter at tonsillene er ute. Det er tross alt et lymfeorgan som er fjernet samt sårflate hvor virus eller bakterier lettere kan passere. Disse plagene kan fint vedvare utover 12 dager etter operasjon. Følelsen av fremmedlegeme/ubehag vil sannsynligvis gi seg i løpet av et par dager.