Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Periodevis følelse av nedsatt hørsel, øresus, balanseproblemer og tanngnissing

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt problemer med det høyre øret mitt i det siste, der jeg våkner opp og morgenen og hører dårligere. Det skjedde første gang for over 2 år siden da jeg i en uke hadde noe nedsatt hørsel. Var hos legen, men hun så ikke noe galt. Ble henvist til ørelege, men da jeg var der var alt normalt igjen. Først i påsken i år kom det tilbake. Det varte en uke og forsvant igjen. Så skjedde det på nytt i Juni, varte en uke og forsvant. Men 10. September kom det igjen tilbake. Denne gangen varte det ut måneden, der hørselen varierte (i denne perioden hadde jeg også influensa som forverret hørselproblemene mens det varte). Jeg var hos legen og ble igjen henvist til ørelege. Akkurat den uka jeg hadde time der (for en uke siden) var øret og hørselen ok. Han sa også at symptomene mine hørtes rare ut og hadde ikke noe forklaring. Hørseltesten var normal. Nå på søndag kom det tilbake igjen. Kjenner det spesielt om morgenen når jeg våkner. Hørselen er ikke veldig nedsatt, men nok til at ting høres "rart"/langt borte ut og det er veldig plagsomt. Har også varierende (lav) øresus akkurat når hørselproblemene er der. Sliter også litt med milde balanseproblemer. Jeg har litt problemer med kjeven og har en klikke-/poppelyd på høyre side hver gang jeg åpner munnen. Har litt vondt når jeg åpner munnen om morgenen og vet at jeg skjærer tenner om natta. Har mye vondt i nakken. Stresser mye for tiden. Kan hørselen påvirkes av et kjeveproblem? Eller er det noe annet? Har hørt om Menieres, men symptomene ser ikke ut til å stemme. Jeg skal ta MR av hodet, venter på innkalling. Hvilke undersøkelser burde jeg ta videre? Der tar veldig på å ikke høre ordentlig og bare få "vet ikke" fra legene.

Kvinne 26

Kvinne 26
Svar

Hei

Basert på din sykehistorie, så er jeg enig med deg i at symptomene ikke stemmer overens med Menieres. Det er likevel vanskelig å konkludere med eksakt årsak, da det er usikkert om det foreligger et reelt hørselstap, samt at milde balanseproblemer kan innebære så mangt.

Jeg tenker først og fremst at du bør få en vurdering hos tannlege for å se om det foreligger skader på tenner eller skjevheter i bittet el.l, som kan være av betydning. Dersom tannlegen får mistanke om kjeveleddsdysfunksjon, så vil en vurdering hos oral-/kjevekirurg være på sin plass. Mange av de tingene du beskriver (øresus, nakkevondt, klikke-/poppelyd, tanngnissing) kan være relatert til kjeveleddsproblem, og jeg mener derfor at det bør undersøkes. Et reelt hørselstap som er forbundet til kjeveleddsdysfunksjon har jeg ikke hørt om, men en indirekte påvirkning av muskulaturen i mellomøre kan forekomme og kanskje gi en følelse av nedsatt hørsel.

Håper dette er til hjelp! God bedring!