Perilymfatisk fistel?

Spørsmål

På vegne av min svigersønn på 35 år,plagetmed svimling i over 4 år. Han fikk en ørebetennelse men fikk ikke antibiotika, hadde smerter i øret ca 14 dager. Noen dager etterpå ble han akutt svimmel,datt om på jobb og ble lagt inn på sykehus,ble tatt MR og diverse prøver, væske i øregang men kunne ikke gjøre noe,ville gå over av seg selv.Noe det ikke gjorde, var flere ganger inne hos ØNH på sykehuset, de mente de første mnd at ørebetennelsen var årsaken til svimling. Etter noen mnd trakk de dette tilbake og sa det var virus på balansenerven. Startet hos kiropraktor som har nevrologisk utdannelse. Fant krystaller som var ute av posisjon og ble behandlet i stol hvor han ble snudd rundt på hodet.Etter flere beh kom han fram til at det var landgangssyndrom og flere øvelser. Etter et år dro han til London til en kiropraktor som tok bilder som de ikke gjør her hjemme, fant en skivutglidning i C1. Fikk rettet det opp men ble ikke bedre, nå vært plaget i 4 år, litt bedre i perioder men ofte tilbakeslag og veldig dårlig. Tidligere hjalp det å kjørte bil men nå blir han dårlig av det også. Han har tidligere vært aktiv fotballspiller og trente mye styrketrening med tunge vekter. Ca 4mnd før svimlingen begynte så ble han dårlig i nakke og skuldre og måtte stoppe med dette..Har i ettertid prøvd å trene forsiktig, sykle jogge og lett styrke men blir dårlig.Blir også dårlig av høye skarpe lyder.Har vært sykmeldt nesten hele tiden , det siste året vært via Nav ca 4 timer pr dag og det fungerer ok. Han er ennå hele tiden svimmel og blir veldig redusert og begrenset.Vi har nylig lest om PERILYMFATISK FISTEL og ser at i enkelte tilfeller så kan løfting av tunge vekter være årsak PLF men blir sjelden sjekket da det er veldig uvanlig. Hva mener dere? Han vil bli frisk sies det men 4 år er lenge og det røyner på for han da det ikke skjer noe som bedrer. Min svigersønn er en oppgående mann og som sagt alltid trent og tatt godt vare på kroppen. Hadde vært å få et svar på hva dere synes?.

Mann 35
Svar

Hei.


Perilymfatisk fistel er en sjelden tilstand som kan oppstå blant annet pga trykkskader, som f.eks. ved dykking, men også ved svært tunge løft. Det vil vanligvis gi høretap i tillegg til svimmelhet, men det har han kanskje ikke, siden du ikke har skrevet noe om dette?

Jeg kan naturligvis ikke kategorisk utelukke denne diagnosen for hans vedkommende her over nett, og synes derfor det er en tanke som han kan lufte for sin fastlege, siden det slett ikke er det første man tenker på når det gjelder årsaker til svimmelhet, og derfor kan bli oversett. Hvis fastlegen mener der er noen mulig mistanke om dette, vil dette måtte utredes videre hos ØNH-lege. 

Evt kan han oppsøke privatpraktiserende ØNH-lege selv direkte, og lufte denne muligheten. Jeg tror ikke sannsynligheten er stor, alt tatt i betraktning her, men en umulighet er det ikke.


Her er en svært nyttig side om svimmelhet generelt, som jeg synes han og dere kan se nærmere på, i håp om at det kan hjelpe ham videre:

http://www.balanselaboratoriet.no

Og her kan dere lese mer om perilymfatisk fistel:

http://www.balanselaboratoriet.no/hjem/helsepersonell/perilymfatisk-fistel/


Håper denne informasjonen kan være til nytte, og jeg ønsker ham god bedring.