Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Påvirker stress immunforsvaret?

Spørsmål

Hei. Har slitt med fysisk helse i 8 uker. Startet med forkjølese som gikk over til bihulebetennelse- forløp ca 2 uker - ingen medisin bortsett fra nesespray. Nesten frisk i 2-3 dager, så kom feber og influensa-symtomer i ca en uke. Etter dette startet en kraftig hoste med en del slim og astmapust, litt feber, særlig på kvelden og natta. Dårlig almentilstand, sliten og smerter mellom skulderbnadene. Gikk da til legen, han hadde dårlig tid og lyttet på lungene, sa han hørte noe knitring på høyre lunge og ga Abboticin 3 g, dgl i 7 dager, følte det hjalp litt, men så fort kuren var over, startet det hele igjen. På ny hos lege som mente dosen var for lav og for kortvarig. Fikk ny medisin, men denne gangen Apollicin 4 g. dgl.i 7 dager. Merket ikke noe særlig bedring og kontaktet lege og spurte om jeg hadde fått feil medisin - og det hadde jeg. Så etter 6 dager på Apocillin, er det nå tilbake til Abboticin 2x2 tabl daglig i 10 dager. Startet med dette i dag, så har ikke merket noen effekt ennå. Kroppen er bare sliten og jeg føler meg ganske deppa. Må fotelle at de siste 2 år har vært veldig stressende og slitsomme både fysisk og psykisk, bl.a. pga bekymring for voksent barn som har levd med redsel og trusler fra pappaen til hennes barn. Dette kuliminerte med vold og drapstrusler på åpen gate, med bla. meg som vitne. Anmeldt og blir rettsak.
Jeg tenker, at siden dette har vært en stress og redselsperiode over så lang tid, kan det føre til at mitt immunforsvar er så dårlig, og at jeg er mottakelig for "alt"? Denne opplevelsen var/er så traumatisk for meg at jeg nå er sykmeldt. Redd, anspent i hele kroppen og sliten, men sliter med å sove. Kan dette ha noen sammenheng?
Røyker ca 10 sigaretter daglig


Svar

Hei.

Ja, det er helt klart at psykiske faktorer som stress over tid, bekymringer, redsel m.v. er ting som påvirker immunforsvaret vårt i negativ retning. Tilsvarende vil immunapparatet kunne bedres om man har det bra.
Mao. så er det ingen utenkelighet at de tingene du beskriver her, har medvirket.

Men samtidig så er det også slik at vi nå er inne i en årstid hvor der er syke folk overalt, og der er virus på de fleste steder som mennesker ferdes, på dørhåndtak, penger, rekkverk osv osv. Mulighetene for gjentatt smitte er særdeles store, med mindre man bor alene i en fangshytte på Svalbard.

Mange av oss får en lang rekke luftveisinfeksjoner på rad og rekke om vinteren, kanskje så tett at det virker som en sammenhengende sykdom, men det behøver det altså ikke å være. Oftest skyldes det ren og skjær uflaks.

De aller, aller fleste luftveisinfeksjoner (slik du har hatt) skyldes virus. Ingen antibiotika har virkning på virus. Det er kun kroppens immunforsvar som kurerer virus. Det er en av de vanligste forklaringene på at man ikke blir frisk av en antibiotikakur, dvs at diagnosen var feil og at det ikke var en bakteriell infeksjon, men en virusinfeksjon. Det er meget mulig for ditt vedkommende. Jeg kan ikke si noe sikkert om dette uten tilgang til din journal, hvor jeg ville ha sjekket om der er tatt prøver som bekrefter bakterielle infeksjoner m.v., men det er dessverre et faktum at spesielt hvis det går for fort i svingene, vil mange pasienter få helt unødige antibiotikakurer. De mange pasienter som får unødvendige og uvirksomme antibiotikakurer, kombinert med det statistiske faktum at de aller, aller fleste luftveisinfeksjoner skyldes virus, gjør at sannsynligheten for at du har hatt virusinfeksjoner og derved ingen antibiotikaeffekt, er klart tilstede.

Hvis noen lege nå videre fremover anbefaler deg nok en antibiotikakur mot luftveisinfeksjon, så bør du insistere på at legen tar prøver for å dokumentere at det faktisk foreligger en bakteriell infeksjon. Blodprøver, f.eks. CRP, vil kunne hjelpe til å bekrefte denne diagnosen.

Håper dette var svar på det du lurte på + litt ekstra informasjon om temaet. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-