Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ørevoks

Spørsmål

Hei, Jeg har i alle år hatt en del produksjon av ørevoks, men som har kommet ut av øret og lagt seg i ytterkant slik at det kan tørkes bort med for eksempel et håndkle. For tre år siden opplevde jeg for første gang at ørevoksen i mitt venstre øre samlet seg opp og dannet en propp som svekket hørselen min betydelig. Jeg gikk da til legen og foretok en øreskylling. Siden den gang har jeg ikke lenger opplevd at det kommer ørevoks ut av det venstre øret. I stedet samler det seg opp. Det tok tilnærmet et år før øret igjen ble tett, men etter dette har problemet oppstått hyppigere. Legen min har rådet meg til å skylle øret når jeg dusjer, men jeg føler likevel en svak dottfornemmelse til enhver tid, akkurat som at det ligger litt ørevoks og blokkerer. Jeg opplever også tidvis kløe, som jeg antar er et resultat av vann som blir liggende i øret. Spørsmålet mitt er hvordan jeg bør gå frem for å redusere disse problemene mest mulig. Hvor ofte bør øret skylles og hvordan bør jeg gjøre dette? Finnes det forebyggende tiltak/behandlinger jeg bør bruke? Bør jeg unngå å få vann i øret når jeg dusjer og ikke har til hensikt å skylle øret? Og bør jeg forsøke å tørke øregangen etter dusjing, for eksempel ved bruk av hårføner? Jeg lurer også på om det er mulig å gjøre noe med øregangen for at øret skal klare å rense seg selv, for eksempel operasjon? Problemet oppstod som sagt først for tre år siden (da var jeg 21 år) og gjelder bare venstre øre. Jeg bruker for ordens skyld ikke q-tips eller andre ting som kan presse voksen inn i øret.

Mann 24
Svar

Hei.


Vi produserer alle ørevoks, og det er vanlig at det kan dannes plugger og at det tetter seg av og til, slik at det må spyles ut hos lege. Det er jo en grei og enkel løsning. Du har imidlertid spørsmål om hvordan du kan forebygge dette, hvilket enhver selvfølgelig ønsker. Men samtidig er det litt greit å velge å tenke på dette som et lite problem, i alt som kan skje oss, og heller akseptere at dette er en del av livet for særdeles mange mennesker. Samtidig som det også er greit å prøve litt forebyggende tiltak, slik du spør om her.


Så til dine spørsmål:


"Hvor ofte bør øret skylles og hvordan bør jeg gjøre dette? "


Jo oftere, jo bedre. Men samtidig må det som alt annet, naturligvis ikke overdrives. Det vil for eksempel være greit, praktisk og hensiktsmessig å skylle ørene litte granne hver gang du dusjer. Det gjør du ved å sette dusjen med moderat trykk og lunkent vann, inn mot øret, samtidig som du drar øret bakover og oppover, for da retter du ut øregangen slik at vannet kommer bedre til. 


"Finnes det forebyggende tiltak/behandlinger jeg bør bruke?"


Ja, se over.


"Bør jeg unngå å få vann i øret når jeg dusjer og ikke har til hensikt å skylle øret?"


Nei. Øret og øregangen tåler vann. 


"Og bør jeg forsøke å tørke øregangen etter dusjing, for eksempel ved bruk av hårføner?"


Nei.


"Jeg lurer også på om det er mulig å gjøre noe med øregangen for at øret skal klare å rense seg selv, for eksempel operasjon? "


Nei, absolutt ikke. Øregangen er slik den er, og operasjon for å forebygge vokspropper er helt uaktuelt, og heller ikke teknisk mulig.


Håper det var greie svar. Ha det bra.