Øresus og pigmentforandring

Spørsmål

Jeg har siden i vinter hatt øresus i hø. øre. (Kom etter en forkjølelse). Susingen er i takt med pulsen min, og noen ganger kjennes det som om det kiler inne i øret. Værst er det når jeg slapper av i stolen og etter jeg har lagt meg. Hva kan dette være?
I sommer har jeg også fått pigmentforandringer i pannen, over øyenbrynene og under øynene.
Flekkene er svært avgrensede og værst i pannen. Bruker aberela mot uren hud. Bruker ikke p-piller.
Brukte hudpleiemidler i sommer som inneholdt sebo-calmyl og salisylsyre. Har sluttet med disse. Hva kan dette være?

Medisiner: Aberela

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Øresus etter en forkjølelse er ofte uttrykk for væske i mellomøret, det vi på medisinspråket kaller sekretorisk otitt. Når du er forkjølet, hovner gangen mellom svelget og øret opp, og gir dårlig trykkutveksling mellom mellomøret og omgivelsene. Dette kan gi et permanent undertrykk og noen ganger væskeansamling i mellomøret. En slik tilstand gir ofte øresus. Dessuten kan ørevoks noen ganger være årsaken, og atter andre ganger sitter årsaken i hørselsnerven, men da finner man ofte ikke noe ved undersøkelser eller røntgen av området.

Det er relativt enkelt å avklare om det foreligger en sekretorisk otitt, det kan gjøres ved trykkmålinger eller direkte undersøkelse av øret hos legen. Som regel avventer man spontan bedring, men noen ganger settes det inn dren for å utjevne trykket.

Du skriver ikke hva slags type pigmentforandringer du har, om de er mørke eller bleke, om de er jevnt med huden eller hever seg over den. Det er nok ganske umulig for meg å diagnostisere dem på dette grunnlaget, men det kan dreie seg om vitilligo, som er en autoimmun lidelse hvor det oppstår hvite flekker i huden. Les mer om denne tilstanden på linken over till høyre. Også soppinfeksjoner, psoriasis, eksemsykdommer og kosmetikk kan gi pigmentforandringer.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn