Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øresus og hørselstap relatert til polycythemia vera?

Spørsmål

Hei Jeg er en mann på 58 år, jeg har etter et hjerteinfarkt i 1998 fått konstatert sykdommen Polesytemia vera, PV. Denne sykdommen er blitt behandlet med blodtapping i snart 20 år, jeg har klart å leve normalt med denne sykdommen i alle disse åra. Har blitt behandlet på Feiring klinikken med stenter i 1998. Fikk i 2010 et nytt hjerteinfarkt, ble da operert på feiring med 4 baypass, har etter dette fått urinsyregikt ( podagra ) dette har ikke plaget meg nevneverdig. Sliter litt med magesår og magekatarr, tror dette skyldes medisinbruk! Så til mitt spørsmål: har nå mistet hørselen på høyere øre, og fått en forferdelig hodesusing. Hodesusingen blir verre til høyere lyder jeg utsettes for, duringen fra fryseboks og kjøleskap oppleves som tortur. Har nå tatt MR og vært hos øre nese hals spesialist, ingen funn. Kan dette ha noen sammenheng med Polesytemia Vera? Jeg trenger hjelp til å få et svar på dette, da jeg ikke lenger kan føre en samtale med folk på annen måte en via telefon. Det er blitt nevnt for meg at dette er Menier’s sykdom, går dette over eller må jeg regne med å leve med dette? På forhånd takk. Med venlig hilsen

Mann 58
Svar

Hei

Øresus og nedsatt hørsel kan være relatert til din grunnsykdom, polycythemia vera, men det er vanskelig å si med sikkerhet at det er en sammenheng i ditt tilfelle.

Det kan også være Meniere, men da en atypisk variant i og med at svimmelhet ikke er en del av sykdomsbilde. Dersom det er Meniere´s sykdom, så blir som regel plagene mindre etter hvert som årene går, men de aller fleste ender opp med et permanent hørselstap. I tillegg til øresus (tinnitus) nevner du også at duringen fra fryseboks og kjøleskap oppleves som tortur, som igjen betyr at du har kraftig nedsatt lydtoleranse (el. hyperakusis). Dette er ikke uvanlig hos pasienter med Meniere´s sykdom.

Heldigvis finnes det behandling og hjelpemidler som kan gjøre din hverdag mye bedre enn den er idag. Det er derimot ikke alle steder som tilbyr den typen behandling som jeg antar at du trenger. Kan anbefale deg å sjekke ut nettsiden "tinnitustips.no" hvor du får mye god og stort sett oppdatert informasjon om blant annet øresus (tinnitus) og nedsatt lydtoleranse (bl.a. hyperakusis). Der finner du også en oversikt over de ulike stedene som har et behandlingstilbud. Det er, som følge av retten til fritt sykehusvalg, muligheter for at fastlegen eller ditt lokale sykehus kan henvise deg til det sykehuset du ønsker.

Diskuter dine plager med din fastlege og bli enige om hvordan dere skal gå frem.

Ønsker deg god bedring og lykke til!