image: Øresus, hørseltap og svimmelhet. Menieres sykdom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øresus, hørseltap og svimmelhet. Menieres sykdom?

Spørsmål

Hei! Har i det siste vært plaget med anfall av øresus/piping/trykkfølelse i hodet og litt hørselstap/dotter, etterfulgt av svimmelhet. Dette har bare vart max 1 minutt.

Men på fredag kom et veldig anfall (jeg kaller det det) Fikk samme symptomene, men da gikk de ikke bort, og jeg ble så svimmel (ikke kvalm) og jeg fikk veldig piping, susing, dotter og jeg tror jeg fikk litt hørselstap på det ene øret. Ble enda mer svimmel, og klarte ikke å gå. Var som å kjøre berg- og dalbane eller være på en båt med voldsomme bølger.

Hentet av ambulanse og ble kjørt til legevakten, hvor de sjekket blodtrykk (som var høyt fordi jeg var veldig redd) men det gikk ned til 130/90 etter hvert. Tok blodprøver som var bra, EKG (også bra) nevrologiske tester, crp, oksygen opptak i blodet og andre ting, men de fant ingen ting og legen sa at det ikke var noen alvorlige funn. Lå der i noen timer og fikk væske i armen. Svimmelheten varte ihvertfall 24 timer før ble bedre.

Nå er jeg bare litt svimmel og ustø, men MYE bedre. Fortsatt mye piping på venstre øre av forskjellige frekvenser + fått litt dårligere hørsel tror jeg + er meget var på lyder. Har også dotter i ørene. God matlyst, føler meg ikke syk, ikke dobbelsyn, kvalm eller muskelsvakheter eller nummenhet.

Spurte om det kanskje var virus på balansenerven eller krystallsyken, men legen trodde ikke det. Jeg tenker at det kanskje er Menieres sykdom. Kjenner noen som har det og de sa at dette peker VELDIG mot det, med tanke på symptomer og tiden det har vart, og at jeg fortsatt hører litt dårlig, piping, susing og dotter i ørene.

Skal til legen mandag og blir sikkert henvist til ØNH, men det kan jo ta sin tid. Blir kjørt opp, for jeg er veldig redd for nytt anfall av svimmelhet (det var så ille at det måtte 2 leger til for å følge meg ut til ambulansen) Er jo redd for kan være noe alvorlig som hjernesvulst. Hva tror du det er?

Mann 35
Svar

Hei.

For det første så støtter jeg deg i å oppsøke fastlegen nå, og jeg er også enig med deg i at du bør henvises til en ØNH-lege for dette, hvilket jeg også antar at fastlegen din vil gjøre. Du frykter at det kan ta lang tid. Da er det muligheter for å oppsøke privatpraktiserende ØNH-leger forskjellige steder i landet, så hør med fastlegen din om hvor nærmeste er, om du ønsker det. Da vil ventetid ofte kunne være vesentlig mindre.

Videre så er det utmerket at legen på legevakten ikke fant noen alvorlige funn. Det er jo det beste resultat du kunne fått, for alternativet ville være at legen faktisk hadde funnet tegn til alvorlig sykdom, hvilket ingen ønsker. Jeg synes det er viktig at du ser på dette på den måten, for det er det beste resultat du kunne ha fått.

Jeg er også enig med deg i at dette kan avgjort minne om Menieres sykdom, og tenker at din fastlege vil være av samme oppfatning.

Du er redd for hjernesvulst. Det synes jeg ikke du skal være, både fordi Menieres sykdom er en mye mer sannsynlig årsak, og ikke minst fordi en ikke fant tegn til alvorlig sykdom hos deg med alle de undersøkelsene du var gjennom, inklusiv nevrologisk undersøkelse.

Får du nye anfall før du skal til fastlegen, må du naturligvis oppsøke legevakt om det er utenfor legekontorets åpningstid, men får du det på dagtid, vil det være mye bedre hjelp å få via fastlegen.

Jeg håper dette er i ferd med å gå over for deg og at du ikke får nye anfall, og det er bra å høre at du føler deg mye bedre allerede.

God bedring videre, håper svaret var greit.

Illustrasjonsfoto øverst: 9nong / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-