Ørenesehalsplager

Spørsmål

Merkelige hals/ munn plager
Jeg er under utredning hos øre nese hals spesialist. Denne legen er det vanskelig å kommunisere med. Jeg vil derfor være forberedt til oppfølgingstimen og stille konkrete spørsmål. Det er mye jeg lurer på pga et sammensatt problem.

Jeg legger fram deler av min historie:
Mars dette året fikk jeg mononucleose og mycoplasma lungebetennelse på samme tid. Dette ble en langvarig sykdomsperiode. Spesielt siden jeg har opplevd div ubehag også etter at infeksjonstegnene var borte.

Jeg ble nå i sommer henvist til spesialist pga påfallende ofte tetthet i det ene neseboret. Videre har jeg hatt dott og surking i det ene øret -på samme side.

Det har blitt tatt CT av bihuler da spesialisten så jeg hadde skjev skillevegg i nesen. Om jeg blir anbefalt operasjon får jeg vite på oppfølgingstimen.

Det som kommer i tillegg til nese og øre er en kranglete hals. Jeg hadde aldri skikkelige halsplager under mononucleose perioden, var bare småsår. Den siste halvannen måneden har det imidlertid oppstått ordentelige plager i hals.

Halsplagene kan beskrives som:
Tørrhetsfølelse i munnen og spesielt i overgangen nese/ svelg. Jeg føler meg tett/hoven og det kjennes ut som om det er slim der. Slimet løsner ei til tross for iherdig harking.

Jeg drikker masse, bruker saltvannsnesespray og olje i nesen for tørre slimhinner. Det klarer opp nesen, mens overgang til hals føles likevel som "hovent sandpapir".

Jeg er også litt sår oppe i munn/ gom mot svelg. Tyggegummi hjelper litt på tørrhetsfølelsen. Men i tillegg kommer og går klassiske halsvondt tegn: Tykk hals ved svelging, rødhet og svie. Når disse ”klassiske tegnene” kommer er det alltid på samme side som dott i øre, og nesetetthet.

Jeg har hatt to episoder der jeg har våknet nattestid av halsvondt og en følelse av tetthet og åndenød. Jeg har forsøkt med min datters astmamedisin og clarityn. Virker som om ventolin hjelper på åndenøden. Men halsvondten fortsetter. Tror ikke clarityn har noen effekt...?

Spesilaisten var ikke interessert i å snakke om halsen, virket det som. Han sa det trolig kom av at jeg sov med åpen munn om natten pga tett nese. Men plagene i halsen kommer ikke i takt med hvor tett nesen er. Jeg ønsker en bedre forklaring og helst av alt: E botemiddel!!

-Kan kyssesyken ha blitt liggende latent og blusset opp igjen? Allmenntilstanden er ikke redusert.

-Astmaforverringer gir slim problemer, men kan det evt. sette seg i halsen på denne måten?

-Kan jeg ha fått nedsatt spyttproduksjon som gir halsplager? Sjøgrens? Hvilke prøver bør jeg evt. be om?

(må her legge til at jeg har tørre øyne og at KUN det ENE øyet, på samme side som andre plager, har vært hovent, litt rødt og kløende i hele vår/sommer)

-Anemi kan gi oftere halsplager mente fastlege, men jeg vært plagd med anemi i ”alle år” uten halsplager som dette.

-Kan det være en seig bakterie infeksjon? Det må være en langvarig en i såfall.

-Kan det være kanaler som er tett i.o.m at alt ubehaget er på samme side?

-Kan jeg ha utviklet en hissigere allergi og bør vurdere tyngre medisinering enn homeopati?

-Kan jeg ha matvare allergi i.o.m at det er halsen som krangler mest? Hvilke prøver bør evt. tas i denne sammenheng?

På forhånd tusen takk for svar!!

PS. Jeg forventer ikke detaljerte svar på hvert av mine sprøsmål, men håper du i et samlet svar kan si noe om hva jeg bør be om av prøver.

Relevante sykdommer/medisiner: -lett anemi (primær så vidt jeg vet)
-gresspollenallergi (ca. 8 år siden allergitest). Bruker homeopatmedisiner
-lavgradlig astma (ikke brukt medisiner på ca. 3 år)

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du er i tvil om hva som er veien videre her med alle disse symptomene og med en lege som du ikke er helt på bølgelengde med. Som du selv antyder kan jeg neppe gi deg konkrete og sikre svar på alt dette - men jeg skal prøve å gi deg noen tanker som du kan gå videre med.

Først av alt Hvilke strukturer er affisert i svelget?
Tydelig er neseslimhinnnen affisert - du blir bedre når du bruker nesespray, og slimhinnene er tydeligvis hovne og lager trange/tette forhold.
Bihulene? Kanskje, dette kan kanskje CTen gi litt mer informasjon om. Man kan ha trykksymptomer fra bihulene uten at det er pågående bakterieinfeksjon.
Slimhinnen i svelget. Det kan være sekret som renner fra nesen og bakover og som irriterer, men det kan også være en primær irritasjonstilstand i svelgslimhinnen.
Øret - hoven slimhinne i svelget er sannsynligvis forklaringen, med dårligere avløp fra gangen mellom øret og halsen.
Lungene - neppe... symptomene dine stammer nok fra øvre luftveier - og passer dårlig med astma.

Jeg tror ikke dette har noe med kyssesyke eller astma å gjøre, symptomene er veldig lite typiske for dette. Sjøgrens er en diagnose som bør utredes - og det er et eget sett med blodprøver på dette - det vet legen din. Noen ganger tester man også tåreproduksjonen med såkalt Schirmers test - en type papir som suger opp tårevæske i en gitt hastighet. Prøven er ikke veldig pålitelig. Anemi synes jeg er en diagnose som kommer langt ut i rekka for meg - men det er en aktuell diagnose som bør vurderes hvis man ikke har andre forklaringer.
Tette kanaler? - ja, kanalen fra øre til svelg og evt åpningene fra bihulene til nesehulen kan være tette.

Bakterieinfeksjon er lite trolig - og symptomene dine er lite typiske for matvareallergi.

Det kan være "vanlig" allergi, med såre og hovne slimhinner. En mer intens behandling med antihistaminer er verdt et forsøk - men var det ikke slik at Clarityn hadde dårlig effekt?

Nå har jeg sagt mye om hva jeg neppe tror er forklaringen.

Har jeg ingen forslag?-.... :-)
Kronisk sår hals kan skyldes allergisk nesebetennelse med drypp av sekret bakover i svelget, likeledes kan en kronisk bihulebetennelse gi samme symptomer. Såkalt vasomotorisk nesebetennelse, hvor slimhinnene hovner opp av ukjent årsak, kan gi sekret bakover i svelget. Sure oppstøt, røyk, alkohol, støv og parfymer kan gi sår hals. Jeg må også nevne at mentale, psykogene årsaker kan gi sår hals, uten at jeg på noen måte har forutsetninger for å si at det gjelder for deg.
Kronisk munnpusting og snorking, disponerer for dette - og tett nese gjør det verre - altså en ond sirkel.

Det er viktig for legen din å undersøke svelget nøye for å se etter svulster, selv om dette er en svært sjelden forklaring på plagene.

Hvis det er vasomotorisk nesebetennelse du har bør du trappe ned og helst unngå nesespray, symptomene kan på sikt bli verre av dette. I enkelte tilfeller letter symptomene ved at man opererer bort deler av nesemuslingene inni nesen - men dette er en vanskelig tilstand å få has på.

CTen vil avklare om du har polypper, tette kanaler fra bihuler til nesen - skjev skillevegg og trange forhold i nesen.

Jeg synes du skal be om en allergisk utredning, blodprøver med tanke på Sjøgren, full ørenesehalsundersøkelse og svar på CT-undersøkelsen. Du skal be om en vurdering på om dette kan være vasomotorisk nesebetennelse og om legen tror det er sekreter fra nesen som gir sår hals. Hvis ikke, hva er hans mest aktuelle diagnose?

Slimhinnelidelser i øvre luftveier kan være litt vriene å få diagnostisert og has på, men ikke gi opp!!

Lykke til!!