Ørebetennelse og flytur

Spørsmål

Sønnen min på 1,5 år er svært plaget med ørebetennelse. Akkurat nå er han dårlig, og var hos lege igår som mente han hadde en svært kraftig ørebetennelse (det gikk hull på trommehinnen dagen før). Vi startet derfor behandling med penicillin i går formiddag.

På torsdag skal vi ut og reise - en reise som innebærer en flytur på 6 timer. Vi vurderer å utsette reisen hvis vi tror det er stor fare for at han vil bli plaget av store smerter. Hvor mye vil penicillien normalt ha hjulpet etter nesten tre dagers behandling? Vil dere anbefale oss å utsette reisen?

Jeg snakket med legen vi var hos om denne prlblemstillingen, men fikk et såpass vagt svar at jeg håper å få input fra flere kilder! På forhånd takk.

Sykdommer: Ørebetennelse
Medisiner: Apocillin

Mann, 2 år

Svar

Hei!

Jeg kan ikke gi deg et råd som er garantert riktig for denne tilstanden. Imidlertid er det flere forhold å tenke på;
1) Når trommehinnen er sprukket er det ikke lenger et lukket rom i mellomøret. I teorien skulle det da ikke bety noe om man opplever trykkendringer ombord i et fly - fordi det ikke lengre er noe stengt hulrom som kan gjøre vondt.
2) Det er 2.5 dager til dere skal ut å fly. En bakteriell infeksjon har som regel begynt å gå i retur hvis antibiotikaen virker på disse bakteriene. Vanlige øreinfeksjoner trenger ikke behandling i mer enn 5 dager. Dessuten er det nesedråper og paracet som har mest effekt i de tidlige faser av infeksjonen.
3) Om han skal tas med på reise eller ikke avhenger av andre ting også. Hvis han har høy feber og er allmennt dårlig ville jeg ha høyere terskel enn hvis han var frisk og rask bortsett fra øreplagene. Og så kommer det litt an på hvor dere skal og hvor lenge dere skal være borte. Skal dere til Kanari-øyene er det lett å få oppfølgende helsetjeneste der, men skal dere til landsbygda på Kola-halvøya må dere kanskje vurdere det annerledes :-)

Personlig ville jeg nok hatt is i magen og satset på at formen var mye bedre på avreisedagen, og så heller avlyst det da hvis dere synes han er for dårlig.