Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øm og knudrete skjoldbruskkjertel

Spørsmål

Hei! Har vært plaget med ømhet i skjoldbruskkjertelen ved lett berøring noen måneder. Har lagt merke til det innimellom. De siste dagene har jeg trykt og kjent på den og nå er den øm og det kjennes ut som jeg har noe i halsen. Var hos lege i dag, hun sa den kjentes litt knudrete ut, hun tok blodprøve for å sjekke stoffskifte slik jeg forstod. Det jeg lurer på er om den kan være knudrete fordi jeg har tatt på den, om blodprøver vil vise om det er noe farlig og om det et sannsynlig at jeg har kreft i den. Har ingen andre symptomer så vidt jeg vet, utenom at jeg har veldig vondt i beina. Spesielt lårene. Ellers sjekket jeg stoffskifte pga blodprøvesjekk i høst. Da var alle prøver fine. Har 4 barn, siste født i 2016.

Kvinne 35
Kvinne 35

Kvinne 35
Svar

Hei

Knuter i skjoldbruskkjertelen er veldig vanlig, spesielt hos kvinner. Skjoldbruskkjertelen blir ikke knudrete ved berøring.

Blodprøver kan vise om stoffskiftet er normalt eller ikke og i noen tilfeller kan blodprøver gi en indikasjon om det pågår en "betennelsesreaksjon" i kjertelen. I de aller fleste tilfellene er knuter i skjoldbruskkjertelen godartede forandringer, og uansett så er prognosen god. 

Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom knudrete skjoldbruskkjertel og vonde bein. Tror heller ikke at det har sammenheng med din siste graviditet, da det er mer enn ett år siden siste fødsel. 

Du har ingen symptomer som skulle tilsi at dette er noe farlig, så ikke vær bekymret. I og med at det er såpass vanlig med knuter i skjoldbruskkjertelen, så er nok legen din godt kjent med hvordan dette skal utredes.

Lykke til!