Økende refluxbesvær

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med gradvis forverring av refluks-sykdom i over 3 år nå. Det hele begynte med en reaksjon fra kroppen etter jeg drakk en red-bull. Jeg hadde oppkast, hjertebank og ble sengeliggende i to uker. Jeg ble kvalm av mat jeg spiste og hadde hals- og brystbrann. Jeg gikk til legen og ble fortalt at jeg hadde utviklet refluks-sykdom. Samtidig ble jeg undersøkt med kolonoskopi fordi jeg også hadde problemer med magen. Magesmertene oppstod samtidig som syreplagene, så legen sa jeg hadde utviklet to fordøyelsessykdommer samtidig (IBS og GERD). Det første av de tre årene var jeg mest plaget med magen, men etter hvert ble mageproblemene noe bedre og jeg bestemte meg for å kunne leve med det. Snus-slutt gjorde magen min mindre plagsom, etter 5 år som snuser. De to siste årene og frem til i dag er det refluks-sykdommen som har blitt verre, spesielt det siste året. For 2 år siden var jeg på gastroskopi, og resultatet var mild spiserørsbetennelse. Jeg gikk på nexium og tilsvarende, men jeg følte at dette ikke hjalp noe særlig. Ett år senere og frem til i dag sliter jeg betydeligere mer med syreproblemer enn det jeg gjorde for 2 år siden. Symptomene er sår hals og ubehag i svelget, og dette sliter jeg med daglig. Brystbrann kan forekomme i blant, men forekommer ikke like hyppig som såret i halsen. For noen mnd. siden, kunne jeg drikke et glass med alkohol, brus eller ta meg en snus. Nå kan jeg ikke gjøre noen av delene, fordi halsen min vil bli sår øyeblikkelig og jeg får hyppigere oppstøt. Jeg prøver å leve med et begrenset kosthold, men bare tanken på at halsen min blir mer "ødelagt" av bare et glass med brus orker jeg ikke å leve med. Disse plagene plager meg ikke bare fysisk daglig, men også mentalt. Ettersom jeg har blitt gradvis verre, blir jeg bare mer bekymret. Jeg forsøker å trene styrke et par dager i uken, men mister motivasjonen og presterer dårligere pga. syren. Hva må til for å få tilbake det livet jeg hadde for 3 år siden? Hilsen oppgitt mann på 21.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Syrerelaterte plager er jo vanligvis et tema for gastroenterologer og gastrokirurger. Dersom syredempende medisiner ikke har tilstrekkelig effekt, kan man be om å få vurdere en kirurgisk stramning av spiserøret der det går inn til magesekken. En slik "fundoplikasjon" som operasjonen heter, gjør at man får en noe bedre funksjon av lukkemekanismen mellom magesekk og spiserør, men ikke alle blir bra av denne prosedyren heller. I første omgang ville jeg forsøkt å doble dosen med nexium til 80 mg over 4 uker (40 mg morgen og kveld) for å se om doseøkningen medfører bedring. Dernest kan du ta opp temaet med legen din vedrørende henvisning til gastrokirurg for å vurdere muligheten for en laparaskopisk fundoplikasjon.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-