Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nye plager etter bihulekirurgi

Spørsmål

I 2008 ble jeg operert for nesepolypper. Det ble fjernet en del polypper, samt gjort bedre plass i gangene. Siden har jeg vært til kontroll hos ØNH-lege ca en gang i året, ett år siden sist. Legen har i noen år sett tegn til polypper igjen, men i liten grad, og for lite til å vurdere operasjon igjen. Jeg har heller ikke hatt særlig problemer med pustingen. Jeg bruker Rhinocort to ganger om dagen og tar singulair iblant for lett bronkial astma. Men de siste to ukene har det tettet seg til, ofte delvis tett på begge nesebor. Jeg foretrekker en tett og en åpen, heller enn to delvis tette sider. Dette har gjort det vanskelig å sovne om kvelden, ligger ofte våken til 2-3-tiden før det blir bedre. Det tetter seg til i perioder, også om dagen. Jeg har tenkt at det kan ha noe med klimaet å gjøre, at det har blitt kaldere, behov for å lufte mer osv., men i fjor vinter kjente jeg ikke noe til det, og jeg har også vært flinkere til å ha vindu åpent, fjerne støv osv. Finnes det noe annet jeg kan prøve, f.eks saltvannsspray, et eller annet man kan få kjøpt på apoteket som kan tenkes å hjelpe? Eller er det sannsynlig at problemene skyldes at polyppene har blitt større? ØNH-legen hadde flere ukers ventetid, derfor spør jeg om råd her først.

Svar

Hei!

Du har altså en kjent kronisk bihulebetennelse med polyppose. Som du selv er inne på er operasjon ingen kur, men kan bidra til å holde symptomene i sjakk. Sykdommen kan alltid blusse opp igjen i sær ved luftveisinfeksjoner. Jeg ville i første omgang forsøkt å dempe gjenvekst av polypper og betennelse ved å benytte korrekt medikamentell behandling. Dette innebærer ofte å være noe mer aggressiv i å forsøke lokal behandling i kombinasjon med systemisk behandling. I praksis betyr dette at du bør skifte ut rhinocort med flutide nasal dråper som dryppes i nesen to ganger daglig over minimum 8-12 uker. I tillegg vil det ofte være gunstig å supplere med kortison i tablettform, tatt i noen runder, gjerne 40 mg prednisolon daglig i 6 dager, deretter gjentatt etter en måneds tid. Du kan høre med din fastlege, eller evt ØNH spesialist om dette regimet. Dersom terapisvikt etter gjennomført behandling vil det ofte være smart å ta en ny CT røntgen av bihulene og få dette vurdert av spesialst med tanke på evt ny bihuleoperasjon. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-