Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Normale lymfeknuter

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 20 år og jeg har denne bevegelige kulen bak det venstre øret som er på størrelse med en bønne og en hoven lymfeknute foran det samme øret som er på størrelse med en ert. Jeg oppdaget det for cirka 2 år siden, ingen utvikling i størrelse. Nylig så har jeg merket litt ubehag, men jeg tror det er fordi jeg tenker på den. Jeg oppdaget også nylig at at den bløte ganen er asymmetrisk og det har ikke alltid vært slik. Det føles helt normalt da. Jeg er også litt kronisk tett i nesen noe som faren min også var for lenge siden på grunn av polypp. Kan hende jeg har det samme, men jeg skal få det sjekket. Har vært det i mange år. Jeg vet er usikker på om dette kan være kreft. Men når jeg søker opp symptomer så ser jeg jo såklart likheter som man vanligvis gjør når man søker på symptomer og vil derfor høre med en ekspert istedet. Har aldri vært hos en fastlege på eget initiativ og vet derfor ikke hvor mye tid de har til å sjekke alt dette på samme time. Jeg skal sjekke nesen, men tror du de kan sjekke alle de andre tingene i samme slengen? Hva er din professionelle mening om disse symptomene?

Mann 20
Svar

Hei.


Lymfeknuter er vanlige, og de er en del av vårt fungerende immunsystem. Så lenge dine to lymfeknuter ikke har utviklet seg og blitt større på 2 år, så kan du utelukke at det har med kreft å gjøre, for da ville de ha vokst hele tiden, og du ville etterhvert fått andre symptomer også og blitt syk.

Jeg ser på bildet av ganen din at det kan se litt hovent ut på høyre side. Det gir absolutt ingen mistanke om alvorlig sykdom eller kreft. Enten er du bare slik (ingen av oss er symmetriske), eller så kan det kanskje hende at du har hatt en lett halsinfeksjon en tid tilbake, og at dette kun er gjenværende hevelse etter dette. 

Nesetetthet kan ha forskjellige årsaker, for eksempel polypper, skjev neseskillevegg, allergi, for å nevne noe. Jeg kan naturligvis ikke si noe mer konkret om hva som er mest sannsynlig for ditt vedkommende, uten å undersøke deg. Derfor synes jeg det er fornuftig av deg å la din lege finne ut dette for deg nå.

Du kan selvfølgelig spørre legen din om mer enn en ting pr konsultasjon, så la legen sjekke dine lymfeknuter og ta en titt i munnen din samtidig. Det tar særdeles kort tid, og jeg er så godt som helt sikker på at legen din kommer til samme konklusjon som jeg, dvs at det ikke har noe med sykdom å gjøre, hverken ganen din eller lymfeknutene.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-