Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nesetetthet av ukjent årsak

Spørsmål

Hei, Jeg er en 49 år gammel kvinne. Akkurat 14 februar i fjor begynte å hoste veldig hardt og tørt og mye øye puss om morgen, var hos legevakten, legen trodde jeg har fått virus i luftveien. hadde tørr hosting og vondt i halsen i noen dager som gikk over. Etter det fikk problemer med å puste og veldig tett i luftveiene, og konstant tett i nesen. Drypper slim fra nesen bak i svelget hele tiden. Blank slim og mye harking for å rense halsen for å kunne puste.Gikk på en Prednisolon 20 mg tabletter - behandling i 5 dager for å dempe betennelsen i luft veiene, det ble litt mindre slim i luftveiene, men nese-tettheten ble verre( mars i fjor) . selv om var ikke noe bakteriell i nesen etter nese-prøve som ble tatt, men likevel fikk en Apocilin kur i 7 dager mot bihulebetennelse. ikke noe forandringer i tettheten i nesen.Det ble ikke påvist sopp i nesen heller og ikke noe bihulebetennelse også. . Jeg har allergi mot pollen og hasselnøtt. siste blodprøve viste at jeg har bjørk 6.1 og hasselnøtt 2.1. Opererte nese-muslinger for to måneder siden men ikke noe forandring. Bruker Hormon -plaster mot overgangsalder plager som begynte nesten samtidig med øvre luftveieproblemene mine. Har tatt gastrosekopi av magen med mistanke om refluks, ikke påvist på prøven. På grunn av høy s-Anti -Tpo som er på 1300 vil få lav stoffskifte etterhvert sier min fast lege, men ikke noe sammenheng med inflammasjon i neseslimhinnene og nese-tettheten. Botox 200 Allergan-enheter ble satt i skulder, nakke, hodebunn og pannen av en Nevrolog i hver tiende uke i to år mot migrene( sprøyte). Har sluttet med det i ca 10 måneder siden på grunn av mulig bivirkning som kan gi Rhinitt i luftveier, sa en lege i Italia. men Nevrologen vil ikke se på det som er årsaken til mine plager. har tatt en kur på betapred for 21 dager i sommeren ifjor, ikke noe effekt . Hva er feil med meg? Er det kronisk rhinitt? Kan det være hormonell rhinitt? Hva må gjøre for å bli frisk igjen?

Kvinne 49
Svar

Hei

Takk for at du har kommet med utfyllende opplysninger som mulig årsak til dine plager. 

Det er flere tilstander som nevnes, som kan forårsake nese-/luftveisplager. I og med at du har pollenallergi, så kan det tenkes at du har hyperreaktive slimhinner. Kryssallergi mot ulike matsorter kan også forekomme. Lavt stoffskifte kan gi mange symptomer. I og med at du tidligere har fått påvist forhøyet anti-TPO, så kan det være fornuftig å kontrollere stoffskiftet. Endringer i stoffskiftet kan i mange tilfeller komme svært gradvis, og symptomene deretter. Migrene er høyaktuelt for ØNH leger, da det i studier har vist seg at mer enn 80% av de med antatt bihule-/neseproblematikk, viser seg å være forårsaket av migrene eller annen type hodepine. Botox har jeg derimot liten tro på som årsak til plagene. Det er vist at enkelte pasienter danner antistoffer mot Botox, men dette er ytterst sjeldent, samt at det er lenge siden du sluttet med behandlingen. Hormonpreparatet Sequidot, som består av østradiol og gestagen er, såvidt jeg vet, ikke kjent for å forårsake de symptomer du nevner.

Det er vanskelig å komme med spesifikke råd når det er så mange faktorer inne i bilder, men anbefaler deg i det minste å kontrollere stoffskiftet.

Dersom det er hovedsaklig nesetetthet som plager deg, så råder jeg deg til å starte med nasale steroider (f.eks. Nasonex, Avamys, Dymista, Rhinocort, Flutide nasal el.l), samt saltvannsskylling av nesen. Forsøk behandling i 3-6 måneder, før du gjør deg opp en mening om det fungerer eller ikke.

Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-