Nesen renner, kan det være allergi?

Spørsmål

Hei ! Jeg er en kvinne på 70 år som i mange år har vært veldig plaget med rennende nese . Dessuten har jeg også plager med tørre øyne. For øynene har jeg fått Viscotears gele hos øyelegen, den skal jeg bruke fire ganger i døgnet. Men det som er mest plagsomt er nesen. Jeg var hos øre nese hals spesialist, fikk ingen råd, bare en kommentar om at jeg hadde fått "gammelmannsnese "! Så der var det ikke noen hjelp å få. I grunnen litt rart svar! Det som jeg vil spørre deg om er, kan det være at jeg har noen form for allergi? Det er skikkelig plagsomt, aller verst når jeg går på tur. Det er det likedan i alle årstider. Ellers frisk, normal vekt og ikkerøker. Håper du kan hjelpe meg. Jeg ønsker svar fra Brynjulf Barexstein, har god erfaring med han.

Kvinne 70
Svar

Hei.


I utgangspunktet så har du nok betydelig større sjanse for å få korrekt svar fra en spesialist i øre-nese-hals, enn fra meg som ikke er ØNH-lege, og enda større er sjansen for at den legen har rett, enn at jeg har det, fordi jeg ikke kan undersøke deg, noe den andre legen gjorde. 


Men jeg kan saktens tenke litt høyt her og prøve å gi deg noen svar.

ØNH-legen kan ha rett, det er det første. Sett bort fra "gammelmannsnese", som ikke er en diagnose, men mer et folkelig ord på en litt rennende nese hos eldre mennesker, så kan legen ha rett i at du ikke har noen sykdom som forklarer din rennende nese. 


Du spør om du kan ha allergi. Det kan du naturligvis ha. Pollensesongen har jo begynt, og allergier kan debutere også sent i livet. 

Jeg ser imidlertid at du har det hele året, og da er det ihvertfall ikke kun pollenallergi, men noe du er utsatt for hele året, f.eks. husstøvmidd, for å ta et eksempel.

For å finne ut av det kan du ta blodprøver hos fastlegen, og/eller du kan forsøke allergitabletter (reseptfrie minstepakninger, f.eks. cetirizin) kombinert med nesespray mot allergi. Det kan du få fra fastlegen din på resept. Virker det, kan det tyde i retning av, men ikke bevise, at det handler om allergi. Dette synes jeg godt du kan gjøre, for et slikt forsøkt skader ihvertfall ikke.


Noen andre teorier om hva det kan være, har jeg ikke, og jeg tror ikke det kan være noe annet heller, for hadde du hatt en eller annen sykdom i nesen eller som årsak til dette, så er det enhver grunn til å tenke at en spesialist på ØNH-sykdommer hadde funnet dette.


Håper svaret er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-