Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nesebrudd

Spørsmål

Jeg brøt nesen min for første gang når jeg var 15 på glattisen, ble undersøkt av en turnuslege som sa den ikke var brukket bare brestet. 5 dager senere når hevelsen gikk ned oppsøkte jeg lege igjen fordi den var åpenbart annerledes enn jeg husket den. Denne legen var ikke turnuslege og fortalte meg at den var brukket men siden det hadde gått så mange dager hadde den mest sannsynlig grodd og han kunne ikke gjør noe med det. Har hatt to nesebrudd siden hvor ved det siste tilfellet var hos en lege i Kina som fortalte meg akkuratt samme regla. Da jeg kom hjem og fikk gjennomgått en ikkeblodig dagsoperasjon hos øre, nese-hals i Ålesund der alt de gjorde var å påføre press på den ene siden av neseryggen. Det ble så og si en forbedring fra hvordan den så ut etter det siste brudded, men ikke på langt nær slik som den så ut før. Nå har det gått ett år og jeg trives ikke med hva som stirrer meg tilbake i speilet i det hele tatt, det irriterer meg til jeg blir trist av hele opplegget. Neseryggen min innvendig er helt på skeiva og jeg har ofte en stikkende smerte fra midten av pannen og ned i nesen. Er dette noe jeg kan få gjort noe med uten at det vil koste meg en formue? Bildene er opplastet fra siste nesebrudd til etter operasjon. Og til slutt 30 dager før nesebruddet.

Kvinne 21
Svar

Hei

Dersom du oppsøkte lege 5 dager etter det første nesebruddet, så ville det vært fullt mulig å behandle det. Vanligvis så venter man 4-5 dager før man vurderer nesebrudd, fordi det er lettere å vurdere etter at hevelsen har gått ned. Det kan som regel "reponeres"/settes på plass, dersom det gjøres innen 8-10 dager etter bruddet.

Når det gjelder operasjon av synlig skjev nese, dvs hvor nesebenet og evt. bruskdelen av neseskilleveggen er skjev, så er det som oftest de med funksjonelle plager (dvs. hovedsaklig de med nesetetthet og hvor det foreligger en synlig årsak). Det er svært sjeldent at man, i det offentlige helsevesen, opererer av rent kosmetiske årsaker. 

I ditt tilfelle, hvor det fremkommer at du tidligere er blitt feilinformert og hvor "neseryggen" er helt på skeiva, så kan det tenkes at en kan gjøre unntak. Anbefaler deg derfor å oppsøke fastlegen for å be om en henvisning til en ØNH lege (enten i det offentlige eller hos en avtalespesialist i det private) for en vurdering. Dersom ØNH legen vurderer det slik at du ikke er kandidat for operasjon, så må du nok oppsøke privat ØNH spesialist (uten "refusjonsavtale"). Da kan det selvsagt bli veldig kostbart.

Ønsker deg lykke til!