Neseblødning

Spørsmål

Jeg har til og fra vært plaget av neseblødninger, med 4 - 10 mnd mellomrom. De har latt seg stoppe med komprimering og is i løpet av 20 - 30 minutters tid. Etter den siste for ca 7 - 8 mnd siden har jeg med ujevne mellomrom hatt spor av blod i neseslim når jeg har snytt meg. Tidligere hadde jeg dessverre uvanen med å plukke meg i nesen noe jeg selv tror har medvirket til tilstanden; jeg har så godt som lagt meg av med det nå.
Kan jeg la det i bero og leve med situasjonen, eller bør jeg få en øre/nese/hals lege til å vurdere situasjonen nærmere ? Jeg går litt i ank og venter på at en neseblødning skal starte på et svært ubeleilig sted/situasjon. Var forkjølet for noen uker siden med mye nysing og snyting uten at jeg blødde noe da. I dag snøt jeg meg og det var spor av blod i slimet. Har jo hørt at blodkar som lett blør kan brennes, kan det være en løsning ?

Mann, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
For å starte med ditt siste spørsmål; ja, en av de vanligste årsakene til neseblødninger er slike lett-blødende, overfladiske blodkar. Disse ser en øre-nese-hals lege med en gang, og behandler der og da på stedet. Det er smertefritt og så og si alltid vellykket.
Så hvis det er en så enkel forklaring på dine neseblødninger, og det er kanskje det mest sannsynlige, så tenker jeg heller; hvorfor ikke like gjerne kvitte seg med problemet når det er så enkelt ?

Andre sjeldnere årsaker har med generell blødningstendens og generelle sykdommer i kroppen å gjøre. F.eks.at man har for lite blodplater m.v.
Der finnes en rekke sykdommer som kan gi neseblødning som symptom, og jeg kan selvfølgelig ikke si noe om sannsynligheten for akkurat ditt vedkommende, men vi snakker generelt om sjeldnere ting enn dette med de overfladiske lettblødende blodkarene.
Dette kan du lese mer om i vedlagte linker.

Det kan være fornuftig å foreta en undersøkelse og en blodprøve hos din fastlege for å utelukke slikt.

Men hvis du går til en øre/nese/hals lege først og evt får konstatert at årsaken er lokalt i nesen i form av et blodkar som kan brennes, så har du jo fastslått årsaken og slipper å tenke på ytterligere utredning.

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-