Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedsatt smaks- og luktesans

Spørsmål

For 4 dager siden satt jeg og spiste middag . Mangosalat med chili. Jeg klarte ikke spise mangoen , den var så sur at eg grøsset. Ingen andre syns den var sur. Etter dette forsvant smaken og er fortsatt ikke kommet tilbake . Lukten er veldig redusert også. Korona test negativ. Har følt meg uggen de siste ukene , slapp . Har hatt mye nattesvette siste uken. Har en litt hoven lymfeknute på høyre siden. Denne var jeg til lege med FØR smak og lukt forsvant . Lege har kjent på den men reagerte ikke noe særlig . For meg føles det ut som lymfeknuten på halsen er kjempestor , at den trykker på . Dette kan jo være psykisk. Legen kjente en liten kul på størrelse med en ert som hun mente kunne være en spyttkjertel. . Noen hovne lymfeknuter under tungen også, på samme side som lymfeknuten. Har tatt masse blodprøver . Alle var fine. Gått på doxillin i 2 uker uten effekt på kulen. Ikke tett i neste eller noe sånt. Jeg kjenner at dette begynner virkelig å ta på psykisk ! Var sikker på det var korona og ble sjokkert når testen var negativ. Legen mener at eg ikke bør bekymre meg for kulen siden alle blodprøver er fine. Hva kan dette være ? Kan dette være kreft?

Kvinne 40
Svar

Hei.


Det er vanskelig å tenke seg at mango/chilisalat har påvirket din smakssans slik at den ennå ikke er kommet tilbake, 4 dager etter at du spiste den. I tillegg har du jo også nedsatt luktesans. Og du føler deg uggen og slapp. 

Jeg er enig med deg at dette virkelig gir mistanke om covid-19 infeksjon. Vi vet at falskt negative prøver er mulig, dvs at de ikke viser at man har Covid, mens man faktisk har det. For eksempel kan prøven ha vært teknisk dårlig utført. Jeg tenker derfor at det aller viktigste her er at du får tatt en ny test nå snarest. 

Så til dine hovne lymfeknuter. Legen din har kjent på disse, og jeg kan ikke kjenne på dem, derfor er din leges vurdering her mye mer å stole på enn min, -og egentlig kan jeg ikke si noe konkret om disse uten å ha kjent på dem. Men generelt sett så har enhver almennlege særdeles stor erfaring i å bedømme lymfeknuter, og hadde legen vært det aller minste i tvil, så hadde du naturligvis fått utredet dette videre. Det er jo også mulig at disse hovne lymfeknutene er en del av en eller annen infeksjon du har nå, og følgelig henger sammen med nedsatt smaks- og luktesans, for normale lymfeknuter svulmer jo opp som en del av et velfungerende immunforsvar, når vi utsettes for bakterier og virus.

Du har brukt antibiotika i 2 uker, Doxylin. Det er et bredspektret antibiotikum som virker på en lang rekke bakterier, men ikke på virus. Vet du hva du fikk dette for? Hvis ikke, så spør legen. 

En bruker ikke antibiotika mot hovne lymfeknuter ene og alene, så legen din må ha tenkt at du hadde en bakteriell infeksjon av noe slag.

Hvis en har en infeksjon, inklusiv bakterielle infeksjoner som behandles med antibiotika, så er det ikke slik at lymfeknutene forsvinner raskt i løpet av kuren. De kan være hovne i lang tid etter at man er ferdigbehandlet og lenge etter at infeksjonen er over. Det kan følgelig være en mulighet her, og derfor er det lurt å se disse an i flere uker eller noen måneder, for det er da svært sannsynlig at de vil gradvis forsvinne av seg selv med tiden.

Skulle det mot formodning være slik at de derimot vokser med tiden, må du la lege kjenne på dem påny.

Du spør om dine lymfeknuter kan være kreft. Her kan jeg bare svare generelt, siden jeg ikke har undersøkt deg, og svaret er at man kan få hovne lymfeknuter av kreft, men da er de vanligvis anderledes å kjenne på enn ved forstørrede lymfeknuter som følge av infeksjoner. De er da oftest både større og hardere, og vokser jevnlig. Siden din lege ikke hadde slik mistanke da han/hun kjente på disse, så er det et bra tegn som jeg ville valgt å stole på om jeg var deg, spesielt siden du ikke har andre tegn til eller symptomer på kreft.

Under "tilleggsopplysninger" spør du om det at du har smurt Corsodyl under tungen mot lymfeknutene, kan ha lammet smakssansen. Jeg kan ikke si ubetinget nei til det, men tror det ikke. Men uansett så vil ikke lymfeknuter forsvinne eller blir mindre av Corsodyl, og det kan irritere slimhinner generelt, så jeg ville ikke ha brukt dette mer om jeg var deg.

Min hovedkonklusjon her er at du må ta en ny Covid-19 test, siden det alltids finnes en mulighet for falskt negativt prøvesvar, og siden du har de symptomene du har.

Ha det bra.