Mycoplasma

Spørsmål

Hei,

Jeg har en datter på 18 år som har slitt med en mycoplasmainfeksjon i halsen siden februar 2003. Hun har tatt gjentatte prøver hos legen som viser at infeksjonen fortsatt er der. Hun har hatt to antibiotika-kurer som ikke har hjulpet. En annen type antibiotika ble hun syk av, og måtte avbryte kuren. Hun har nå gått hos homeopat noen uker uten resultat. Symptomene hennes er at hun går med konstant vondt i halsen, spesielt når hun belaster stemmen. I perioder har stemmen vært delvis borte. Hennes almentilstand ellers er god. Ikke feber el.l. Hun har vært hos øre-nese-hals-lege som ikke kunne si noe mer enn legen hennes.

Det som gjør dette til en veldig vanskelig situasjon, er at hun har sang som hovedinstrument ved videregående skole, og har ikke kunnet synge siden februar. Hun er russ til våren, og får altså ikke tatt eksamen dersom hun ikke blir kvitt infeksjonen. Legene her vi bor sier at det ikke er mer de kan gjøre enn å håpe at det går over av seg selv. Hun skal spise vitaminer osv.

Finnes det noe råd å gi? Situasjonen er veldig vond og vanskelig.

Med hilsen bekymret mor

Kvinne, 50 år

Svar

Hei!

Mycoplasma er en litt spesiell bakterie som er mest kjent for å forårsake såkalt atypisk lungebetennelse. I forlengelsen av en slik infeksjon kan man ha langvarig hoste og/eller sår hals. I litteraturen finner jeg ingen beskrivelse av så langvarige problemer som din datter har, det nevnes bl.a. at hosten kan vare så lenge som i en måned, men ikke særlig mye utover det.

Det finnes flere typer tester for å påvise mycoplasma, men dyrkning er vanskelig, og såkalte immuntester påviser enten om man har en akutt infeksjon eller om man har hatt infeksjonen. Jeg regner med at legen hennes tester på korrekt måte, slik at det ikke er det at hun har hatt infeksjonen som påvises.

Ved korrekt antibiotikabruk blir man som regel helt frisk etter en slik infeksjon.

Det er to ting som må vurderes:
1) Er det virkelig en mycoplasmainfeksjon hun har? Jeg synes sykdomsforløpet er svært utypisk i forhold til beskrivelser av mycoplasmainfeksjoner generelt.
2) Hvis det ikke er det - hva kan diagnosen ellers være? Problemer med sårhet i slimhinnen er vanskelig å komme til bunns i, og det er ofte lite behandling å tilby uten å la tiden gå sin gang og la stemmen hvile en periode.

Dessverre har jeg ikke noen gode forslag til dere, jeg tror ikke homeopatisk behandling vil hjelpe. Hun bør hvile stemmen og trene den sakte opp igjen for å unngå overstrangelse av stemmen. Hvis problemet vedvarer synes jeg hun bør vurderes av ørenesehalslege igjen.