image: Metallisk smak i munnen. Sjøgrens syndrom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Metallisk smak i munnen. Sjøgrens syndrom?

Spørsmål

Hei Er en dame på 53 som siden oktober - 20 har gått med konstant metallsmak i munnen. Har hele tiden en søtsmak i munnen og føler at spyttet er seigere, enn tidligere. Føler også at det sitter noe "tørt" nedover i halsen. Og at slimhinnene i nesa er konstant tørre og såre. Alt dette har kommet etter at det startet med metallsmak i munnen. Har vært hos fastlegen og tatt blodprøver, de var ok. Sendt til øre-nese-hals lege som ikke fant noe galt. Tok prøve av tunga, som var ok. CT av bihulene var ok. Svaret tilbake fra både fastlege og spesialist var at det ville gå over. Men det hjelper ikke meg. Og det føles vanskelig og tungt.

Kvinne 53
Svar

Hei.

Jeg vet ikke om dette er sjekket hos deg allerede, men jeg synes du bør få en vurdering av om du kan han nedsatt spyttproduksjon, for eksempel som ledd i Sjøgrens syndrom. Dette kan sjekkes måling av spyttproduksjonen. Ta det opp med fastlegen. Det kan gi munntørrhet, som igjen kan gi en metallisk smak i munnen.

Stoffskiftesykdom bør også utelukkes, ved hjelp av blodprøver.

Du må også avgjort få en grundig tannlegevurdering. Tilstander og sykdommer i tenner og tannkjøtt kan forårsake slike plager som du har.

Håper at disse rådene i beste fall kan hjelpe deg. Lykke til.

Illustrasjosnfoto øverst: lakshmiprasada S / Shutterstock / NTB