Mange bihulebetennelser siste året

Spørsmål

Hei. Kvinne 33år, normalvektig og frisk, ikke røyk/snus, 2 barn, kjent endometriose og pollenallergi. Bruker nasonex, cetrizin. Går på p-piller. Har siste året. Da spesielt siste året vært plaget med gjentatte infeksjoner i øvre luftveier. Oppfattet selv som bihulebettendelse. siden Desember har jeg vært syk "konstant" variget 7-14 dager om gangen. Frisk i maks 7-14 dager før neste runde starter. En sykdomsperiode forløper slik: starter med ømme lymfeknuter og sår hals og kvalme, så blir det kroppsverk og bihulesmerter og dott følelse i øret. Topper seg med lav feber, bihule smerter og så dårlig almenntilstand at jeg har måttet være hjemme fra jobben. CRP har vært lav så har ikke fått antibiotika. COVID19 test negativ, mycoplasma negativ. Ble henvist til ØNH og CT. Ingenting som kunne gjøres. Hadde noe slimhinnefortykkelse og "ekstra hulrom" i noen av bibulene som kunne lede til nedsatt drenasje, men ønsket ikke og operere dette. Har tatt mange blodprøver (stoffskifte, jernmangel osv. vet ikke alle) alt er ok. Skal testes med allergitesting utvidet etter pollensesong for å se om dette kan være en del av problemet. Føler at det er mye slim som renner bak i svelget. Når jeg pusser nesen er det blankt. Er ikke tett i nesten hele tiden, men varierende tetthet i bihuler kjennes det ut som. Har du noen ideer til veien videre? Begynner å bli redd for at det kan være noe alvorlig. Som nevnt mitt største problem er at jeg blir syk om og om igjen. Hva kan årsaken være?

Kvinne 33
Svar

Hei.


Du har altså siste året hatt mange luftveisinfeksjoner, med symptomer fra bihuler. Det er jo åpenbart, og det er jo også tildels en del av svaret på spørsmålet ditt om hva årsaken kan være. Noen perioder i livet får en mange og hyppige luftveisinfeksjoner, og andre perioder sjeldnere. Har du f.eks. begynt i jobb i barnehage eller småskole, eller har barnehagebarn hjemme, så er det ganske så forutsigbart at en er mer eller mindre sammenhengende forkjølet. 

Og så har du altså fått påvist noe slimhinnefortykkelse i bihulene dine. Det kan enten være at det er et resultat av de hyppige antatte bihulebetennelsene, og at det vil forsvinne igjen, eller det kan være mer permanente forandringer / kronisk bihulebetennelse. Noen ganger kan det ligge andre forhold bak, som f.eks. polypper, skjev neseskillevegg m.v., men siden du allerede har vært hos ØNH-lege, så kan vi ta for gitt at noe slikt ikke ble funnet, for da hadde du blitt fortalt dette.

Jeg legger merke til at ØNH-lege har anbefalt deg operasjon, fordi en antok at forandringene en fant i bihulene dine var årsak til plagene dine, men du ønsket ikke operasjon.

ØNH-legen har foreslått operasjon fordi han/hun mente det var årsaken til plagene dine og de mange bihulebetennelsene, altså ser det for meg ut som at man faktisk har funnet den sannsynlige årsaken til dine mange bihulebetennelser. For meg ser det altså ut som at svaret på spørsmålet ditt om hva årsaken kan være, allerede er funnet, men at du takket nei til behandlingen, hvilket naturligvis er ditt valg. Men da tenker jeg også noe om at hvis en allerede er undersøkt av ØNH-lege, som er den spesialist som vil kunne uttale seg best om årsaker og også gi best mulig råd om behandling, så har det ikke så mye for seg å lete videre etter forklaringer, når du allerede er utredet, og det etter alt å dømme allerede er funnet mulige forklaringer på plagene dine, og du har fått behandlingsforslag som en har antatt ville kunne gjøre deg bedre.

Mitt råd til deg er derfor at du bestiller en time hos fastlegen din, som har epikrisen fra ØNH-legen, og så går dere nøye gjennom denne og ser hva ØNH-legen har tenkt og foreslått, og så tar dere en grundig samtale om veien videre, inklusiv om du skal revurdere forslaget om å bli operert.

Til din orientering: Du sier at du ikke har blitt behandlet med antibiotika, fordi CRP har vært lav. Men CRP stiger ikke ved bihulebetennelser, også ved bakteriell årsak som kunne vært antibiotikabehandet. Diskuter derfor antibiotikabehandling med legen din. Du bør også få vurdert om du kan ha nytte av en kortisonholdig nesespray og f.eks. 3-6 måneder, for det kan tenkes å hjelpe mot slike slimhinnefortykkelser.

Håper at mine innspill kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-