Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mandelstein og øresus

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med at jeg føler ofte jeg får en slags gufs av ekkel ånde opp fra halsen. Jeg er en del plaget med mandelstein, og prøver å få de ut når jeg mistenker de, men det er ikke alltid så enkelt. Jeg har innimellom også en litt sår hals og når jeg skulle se meg i halsen for noen dager siden synes jeg mandlene mine så annerledes ut en hva de har gjort før. Jeg ser noen hvite "striper" på begge sider, og synes mandlene ser litt større og nesten "blærete" ut i forhold til vanlig. Har ikke noe mer vondt en vanlig i halsen. Hva kan denne forandringen og gufsen være? Mandelstein? Og hva når mandelsten blir et stort problem og jeg ikke får de ut? For denne gufsen fra halsen er ekkel og noen ganger kan jeg kjenne mandelsteinene når jeg svelger. Lagt ved et bilde av halsen hvor en av de hvite flekkene jeg ikke vet hva er, er synlig, men det er også flere som jeg ikke har klart å få frem på bildet. Ser mandlene ellers normale ut? Har siden jeg var på en fest på lørdag hatt en merkelig piping i høyre øret. Det var ikke noe spesielt høy musikk der. Pipingen er ikke konstant, den varer ca. 1 sek. og kommer som en skarp høyfrekvent lyd og jeg skvetter skikkelig til, og kommer kanskje 2-10 ganger i timen. Det piper også hvis jeg tar meg i øret, rundt øret, tygger eller snakker litt høyt eller lager sånn "trykk" i hodet og da varer den litt lengre (ca 4 sek) en når den bare kommer helt uten noen berøring. Den kommer ikke alltid under disse forutsetningene, men ofte. Det begynner å bli skikkelig plagsomt og har ikke vært noe behagelig å være på jobb nå siden jeg helst ikke ønsker å snakke når det gjør at jeg får en skarpt piping i øret av det. Har jo slitt en del med øresus tidligere, men ikke sånn her at jeg kan fremprovosere den med fysiske ting. Hva kan det her være for noe? Får litt vondt i øret også innemlemmom men det kommer og går. Pipingen var aller verst på søndag og blitt bedre, men ikke noen framgang de siste dagene.

Kvinne 24
Svar

Hei

Den hvite lille flekken du har på mandelen er en såkalt detrituspropp eller begynnende mandelstein. Halsmandelens overflate har 10-30 små krypter (små lommer) som gjør at totaloverflaten til mandelen økes og dermed gjør den mer effektiv i immunforsvarets kamp mot mikroorganismer (bakterier/virus). Noen ganger så blir det en ansamling av bakterier i åpningen av disse kryptene, som da fremstår som en hvit propp tilsvarende den du har på mandelen din. Dette betyr ikke at det er en pågående infeksjon, men det kan føre til irritasjon i vevet rundt og etter hvert kan det danne seg en mandelsten der. Disse kan lukte vondt og bidra til dårlig ånde. Det viktigste du gjør i forsøk på å unngå disse proppene er god munnhygiene med pussing av tenner og evt. bruk av munnskyllevann. Dersom du til tider har sår hals og disse mandelstenene blir plagsomme nok, så kan det være greit å få det vurdert hos en ØNH lege, som kan ta stilling til om det er indikasjon for å fjerne mandlene eller ikke.

Når det gjelder periodevis og kortvarig øresus, så er det noe de aller fleste opplever en eller flere ganger i løpet av et liv. Når det er så kortvarig som du sier, så ville jeg ikke bekymret meg for det. Det er veldig tvilsomt at du kan fremprovosere øresusen med fysiske ting, men det kan hende allerede eksisterende piping blir mer intens når du trykker i øret, rundt øret, tygger eller prater. I de fleste tilfellene er øresus forbigående, så forsøk å få fokus over på noe annet når susen oppstår. I tilfeller der pipingen vedvarer eller er plagsom, så kan fastlegen din henvise deg for en hørselstest og vurdering hos ØNH lege.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-