Lymfeplakk over svelgveggen

Spørsmål

Hei!
Jeg har hatt klumper i bakre svelgvegg i en periode, og de ser aldri ut til å forsvinne. Svelget ser også meget rødt ut. Nøyaktig hvor lenge jeg har hatt dem er vanskelig å si, men jeg synes å minne at jeg oppdaget dem for flere måneder siden.
For en stund hadde jeg glemt det helt bort, helt til at jeg for et par uker siden prøvde å se om jeg hadde et rusk i halsen som ikke ble borte. Da ble jeg påmint disse klumpene i svelget. Jeg holdt øye med halsen daglig i denne perioden, men de er persisterende..
Jeg hadde også et uforklarlig vekttap på ca. 4 kg for et par år siden, men vekta har vært stabil siden. Jeg kan i samme slengen nevne at jeg er en ganske liten, normalvektig jente, så 4 kg er en del. Jeg har også vært plaget med å føle meg konstant tett i ørene, samt å være mye slapp.
Vet ikke om dette kan være av betydning, men nevner det i tilfelle: hyppig urinering, stikk i lungene og tilbakevendende utslett i ansikt-/ halsområdet (stort sett bare 1-2 kløende, forbigående prikker) har også vært en plage.
Siden varigheten er av så betydelig grad, og andre mulige symptomer er tilstede, begynner jeg å bli fryktelig redd for kreft i svelget.
Om dette kun skulle være grunnet f.eks. aktivitet i lymfoid vev, hvorfor kan da tilstanden være persisterende uavhengig av forkjølelse og liknende?
Er det en enkel måte å avgjøre helt sikkert at dette ikke er en pre-malign/ malign tilstand?

Svar

Hei!
Dette er vanlige lymfeplakk over svelgveggen. Det er ingen premalign eller malign tilstand, men endel av ditt normale og alltid tilstedeværende immunforsvar. Disse plakkene kan variere i form og størrelse, men er egentlig hele tiden tilstede. Hele svelget ditt har en ring av lymfevev som kan være mer eller mindre aktivt uten at du selv merker dette i form av infeksjoner eller betennelser i halsen. Jeg ser ingen større sammenheng med vekttapet du beskriver, men utslett i ansikt og andre betennelsesforandringer i hode og hals kan selvsagt øke aktiviteten i disse normale lymfeplakkene.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Sveinung Haaland
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-