Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lymfeplakk i halsen

Spørsmål

Hei! Jeg hadde en trolig virusinfeksjon for snart tre mnd siden. Jeg var syk i en måned, og fikk en q-tips i nesa for å teste for de fleste vanlige virusinfeksjoner, alle var negative. Jeg tok streptokokk test som også var negativ. Testet meg for kyssesyken, det hadde jeg hatt tidligere (over 6 uker siden). Cmv- infeksjon hadde jeg også gjennomgått. Jeg hadde halsvondt, spesielt en følelse av å ha en klump i halsen. Denne fornemmelsen ble enda værre ved inntak av mat, som førte til at jeg ikke spiste særlig, dette var også i kombinasjon med søre oppstøt. Hadde oransje/røde klumper og mye rødhet i svelget. Hadde mye hodepine, og ble veldig dårlig ved anstrengelse. Fikk ikke testet meg for corona grunnet retningslinjene, siden jeg er både ung og ellers frisk. Etter allmenntilstanden min ble bra igjen, har jeg fortsatt disse klumpene og rødheten i svelget, og av og til får jeg en fornemmelse av å bli kvalt. Føler også lymfeknutene mine er hovne, men jeg husker ikke hvordan de er til vanlig. Ellers opplever jeg også at jeg av og til må ta lindrende halspastiller, fordi halsen er sår. Jeg var hos legen mange ganger da jeg var syk, hun så på halsen, men hadde ingen svar til meg, hun tok bare prøver fordi hun ikke visste hva det kunne være. Siden jeg har hatt disse blemmene i snart tre mnd, lurer jeg på om det ser ut som det er grunn for at jeg bør få disse blemmene sjekket ut nærmere? Eller om jeg bekymrer meg uten grunn? På forhånd takk :)

Kvinne 22
Svar

Hei.


Du har vedlagt bilder, og på bilde nr 2 og 4 ser jeg ganebuen din, altså området på hver sin side av drøvelen. Der ser det ut som at disse klumpene du beskriver, er vanlige lymfeplakk, som er en del av et normalt immunforsvar. Rundt hele svelget har vi en ring av slikt lymfevev, som en del av immunforsvaret. Disse kan svulme opp ved infeksjoner, og forbli hovne i lang tid etter en infeksjon, slik du hadde. Jeg tenker det er forklaringen på det du her har sett.


På de to andre bildene, nr 1 og 3, så ser jeg området under tungen din. Der har jeg vanskelig for å se noe unormalt, og er ikke sikker på hva du har ønsket å ta bilde av. Ihvertfall kan jeg med det berolige deg med at det ikke ser ut som noe er galt der.


Du ble også frisk av halsbetennelsen, og det betyr at immunforsvaret ditt virker som det skal, og at lymfevev er hovent etter en infeksjon, er normalt. Alt i alt har du ingen grunn til å være bekymret eller fokusere noe mer på dette.

Ha det bra.