Lymfeknuter

Spørsmål

Har stadig hovne lymfekjertler på halsen, har blitt sjekket for kyssesyke, med neg. res. Da jeg ble født hadde jeg noe galt med lymfkjertlene som vistes ved veldig hovne føtter, gikk til kontr. i flere år, kan dette ha noen sammenheng, har prøvd å legge dette fram for legen min, men blir ikke hørt. På forhånd takk. Mann, 24 år

Svar

Hei!

Lymfekjertler/knuter er en del av vårt vanlige immunforsvar, og er små kuler som inneholder immunceller. Mellom lymfeknutene går det lymfekar som frakter vevsvæske og som bringer fremmede substanser til godkjenning i lymfeknutene.

Hvis det kommer stoffer som ikke hører hjemme i kroppen, feks bakterier, bakterieprodukter eller virus, vil lymfeknutene sette igang et immunforsvar for å stoppe infeksjonen. Da hovner disse lymfekjertlene opp.

Kyssesyke gir spesielt ofte mange hovne lymfeknuter på halsen, men er på langt nær eneste forklaring på slike hovne kjertler, alle infeksjoner i hodeområdet kan gi deg hovne kjertler, men oftest infeksjon i halsen. Sår i huden og betente kviser kan også gi slike hovne kjertler, det samme gjelder utslett og sår hud.

Hovne lymfekjertler på grunn av en infeksjon er jo en naturlig kroppsreaksjon og er derfor ikke farlig. I noen tilfeller er det kreftceller som presenteres som fremmede for kroppen, og da forekommer det spredning til lymfeknutene, feks fra kreft i munn, hals, strupe eller hud. Det er nok mindre sannsynlig hos deg i og med at dette varierer noe. Lymfekreft kan også vise seg som hovne lymfeknuter, men det pleier heller ikke å variere slik jeg forstår det gjør hos deg.

Med det jeg har av opplysninger om deg kan jeg på ingen måte gi deg en forklaring på hvorfor du har hovne kjertler, men det er altså svært vanlig og som regel helt ufarlig. Røyker du kan du oftere ha infeksjoner i svelget og derfor oftere få hovne kjertler.

Hvis det er noe galt med lymfekjertlene i et område kan drenasjen av vevsvæske i lymfekarene bli dårlig og derved gi hovenhet i de områder som dreneres av de aktuelle lymfeknutene. Det er nok det som er tenkt i forbindelse med de hovne beina dine som barn - jeg tror ikke dette ha rnoe med hverandre å gjøre.

Det går an å ta en vevsprøve av en hoven lymfeknute, ultralydveiledet, men hvis hevelsen trolig skyldes infeksjoner er det neppe grunn til å ta vevsprøve.