Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lymfeknuter på halsen

Spørsmål

Hei, jeg er utrolig bekymret og håper du kan hjelpe meg. Jeg har i 5-6 måneder hatt øresmerte bare på høyre øret som kommer én gang på kanskje 3-4 uker. Denne smerten er intens og når den først dukker opp er det bare om natta, og varer i ca 5-10 sek. Jeg har derfor ikke prioritert å sjekke det (da det ikke er en smerte jeg får hver natt). Bekymringene startet for ca to uker siden da jeg plutselig fikk en hoven lymfe på halsen på høyre side (samme side som det vonde øret) og fikk også én hoven mandel med hvitt belegg(også høyre side). Jeg har ikke følt meg syk og ikke vært syk på en god stund. Legen sjekket og fortalte at den hovne lymfen var der for å bekjempe de bakteriene i den hovne mandelen. Hun sjekket ørene og sa jeg bare hadde litt væske i begge ørene, altså ingenting å bekymre seg for. Dette var ikke nok for meg, og sjekket derfor så hos privat ØNH lege. Hun sjekket, nå var mandelen frisk og lymfen hadde krympet, fikk altså samme svar her. Jeg fikk nesespray på resept da hun mente at det var litt tette slimhinner (Som kanskje er årsaken til øresmerten). Bekymringsfri gikk jeg ut derfra, før jeg to dager etter legebesøket (30.aug) oppdaget enda en lymfeknute nederst på halsen (foran), samtidig som jeg har den første lymfen som krympet. Senere på dagen føltes det ut som enda en på samme sted som der den aller første var (altså som nå hadde krympa). Denne er litt større. De to andre er små, og bevegelige, men følte meg ganske så øm på høyre side av halsen når jeg oppdaget nå fler. Det er nå 3 lymfeknuter. Alle disse på høyre side som det vonde øret. Gjør ikke vondt å svelge. Jeg er sikker på at de nye ikke var der da jeg var hos legen, hun kjente bare en. Samtidig har jeg stikkende smerter på høyre side av magen,usikker på om det er tarm eller eggstokk.Føler meg ellers frisk, men bekymringene har tatt over og er livredd. Kan det være annet enn lymfeknuter?Bør jeg sjekke dette enda en gang nå som det er oppdaget fler? Er dette tegn på noe farlig?

Kvinne 24
Svar

Hei.


Du har altså omtrent en gang i måneden øresmerter av sekunders varighet, og eller ikke. Det kan med sikkerhet ikke ha alvorlige årsaker som f.eks. kreft, da det ville gi konstante og sannsynligvis stadig verre plager. I tillegg har hverken almennlege eller ØNH-spesialist funnet mistanke om alvorlig sykdom hos deg. Det betyr faktisk som hovedregel at det er svært stor sannsynlighet for at du heller ikke har noen alvorlig sykdom. Den første lymfeknuten du hadde, har avtatt i størrelse. Det er bra, og det beviser at den ikke var forstørret pga kreft, for da hadde den ikke blitt mindre. Det viser at det var en reaktiv lymfeknute, altså en lymfeknute som oppfører seg slik den skal som en del av immunforsvaret, det vil si at den blir større når vi har en infeksjon eller utsettes for bakterier / virus, og så avtar den gradvis deretter over uker og måneder. 

Siden den er i ferd med å bli mindr og ikke skyldes kreft, så er dette noe som taler i retning av at de to andre lymfeknutene som nå har kommet, heller ikke skyldes alvorlig sykdom eller kreft. Jeg vil derfor i utgangspunktet tenke at det er svært stor sannsynlighet for at dette også er reaktiv lymfeknuteforstørrelse, altså som følge av infeksjon, og at disse også vil avta i størrelse.

Det er imidlertid interessant at lymfeknutene er på samme siden som øresmertene, men det beviser på ingen måte noen sammenheng. Det kan også være tilfeldig.

Jeg synes absolutt ikke at det du her forteller om, alt i alt gir mistanke om alvorlig sykdom eller grunn til bekymring, men skulle de vokse, eller om du eventuelt får flere eller hyppigere vondt i øret eller andre symptomer fra dette området, kan du saktens oppsøke legen din påny, og evt bli undersøkt av ØNH-lege påny også.

Jeg ser ikke for meg at dine stikkende smerter på høyre side av magen kan ha noen sammenheng med lymfeknutene på halsen eller øresmertene. Hva det skyldes, vet jeg naturligvis ikke, men det kan du også få utredet hos legen din om det vedvarer eller om du er så bekymret at du vil dra nytte av en legetime for å få lagt ned bekymringene.

Alt i alt tenker jeg at såpass bekymret som du nå er blitt, så kan det kanskje være riktigst å få sjekket både lymfeknuter og mage nå, men som sagt så får jeg absolutt ikke noen tanker om at du skulle ha noen alvorlig sykdom ut fra det du beskriver her.

Håper det var greit svar. Ha det bra.