Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lungefibrose

Spørsmål

Vi har et spørsmål på vegne av vår onkel på 87 år. Etter mange tiårs arbeid på en lakk-fabrikk, uten bruk av maske, har han fått en sykdom som gjør at luftrøret gror mer og mer igjen, med sterke pusteproblemer som resultat. Han har allerede store problemer med pusten, og er avhengig av pustemaske om natten selv om han ligger høyt i sengen. Han er ellers svært frisk og oppegående, kjører bil og virker langt yngre enn sine 87 år. Men legene sier at luftrøret bare vil gro stadig mer igjen, med fatalt utfall, og at det ikke er noe som kan gjøres for ham. Tilstanden har forverret seg mye de siste månedene og han tror selv at han ikke har så lang tid igjen nå. I utgangspunktet tilhører han et mindre lokalsykehus. Til nå har han ikke fått noe behandling, bare pustetester. Er det virkelig ingenting som kan gjøres for å /åpne opp/ pustekanalene? Kan det være til hjelp for ham å få komme til et annet og større sykehus? Mann, 87 år

Svar

Hei!
Jeg oppfatter at han lider av såkalt lungefibrose, dvs at lungenvevet over tid har blitt erstattet av bindevev (arrvev). Det er med lungearr som med andre arr - de blir værende. Han må derfor være forberedt på at tungpustenheten vil vedvare. Hovedmålet med behandlingen er å forhindre at arrdannelsen får fortsette. Det viktigste tiltaket i så måte er å finne årsaken til sykdommen og fjerne den. Det er blitt gjort hos han.

De aller fleste vil få medisinsk behandling med kortison (betennelsesdempende virkning), og det kan ofte bremse opp arrdannelsen. Har ikke han fått det? Cellegift kan også være til en viss hjelp

Dessverre er det slik at lungefibrose i en del tilfeller ikke kan stoppes, og da kan det bli aktuelt med lungetransplantasjon. Det vil sannsynligvis være uaktuelt hos han pga alder.
Dersom han ikke bruker noen medisiner ville jeg absolutt tatt opp dette med den spesialisten som følger han opp, evt bedt om henvisning til sentralsykehus. Det er fritt sykehusvalg. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-