Legen min virket helt likegyldig

Spørsmål

Påkjørt bakfra for et år siden, sto stille, og 80km traff meg bakfra. Holdt meg fast, så armer, korsrygg fikk en skikkelig trøkk. Mistet all kraft i armer, smerter i korsrygg, og utrolig svak benmuskler. Identiske utslett/sår med rennende veske på begge sider ryggmarg/ C5/C6. Dette er gått tilbake, fått tilbake styrke i armer, dog ikke fullt, beinmuskulatur svak. Utslett borte, men nå fra en dag til neste har det kommet 10 nye sår over hele rygg, som minner om prikker/sår, som etter 2 dager har fått skorper. Har nå også elendig pust, hoster så jeg blir svimmel, og nesten en form for astmaanfall. Tetthet/rennende nese/og tåler svært lite belastning uten å bli tungpustet. Er slapp og lite energi, og får følelse av at immunforsvar jobber på høygear. Ba fastlege om penicilin for over en uke siden, men får til svar at det er vanlig forkjølelse, og derfor uetisk riktig. Merker på ryggen kommer uforklarlig over natten, og ser jo ikke dette selv. Kjenner ikke smerter eller noe før man plukker på sår. Bruker nå nærmere en time om morgenen for å "få igang" pust, hoste og stabilisert nok energi for å gjøre noe, og dette er utrolig slitsomt. Bruker nesespray før leggetid, for å sove stabilt, da uten er resultatet total tetthet som man vokner av i løpet av natten. Hoster av og til så man føler at man er på grensen til å miste bevissthet, blir svimmel, men går over.
Har hatt utstråling i armer, og vond skulder siste dagene, men er på retur, og går i perioder med smerter 7/10, bruker vanlig ibux og paracet 600mg/1000mg i perioder for å holde dette i sjakk. Dette gir også bedre pust ved faste intervaller av bruk, hver 6-7 time, men orker ikke bruke dette hele tiden. Merker på rygg er totalt uforklarlige, da det tydeligvis kommer uten forvarsel i løpet av noen timer, uten å ha skadet seg, eller ramlet, eller ytre påvirkning.
Litt fortvilet, da lege virker totalt likegyldig, og har blitt mer opptatt av etikk enn min helse.
mvh

Svar

Hei.

Du innleder her med å fortelle om den dramatiske påkjørselen, men du kan være rimelig trygg på at der ikke finnes noen tenkbar sammenheng mellom det som skjedde da, og det du beskriver av plager som har kommet her og nå.
Du har nå fått noen røde prikker på ryggen, og de har du vedlagt bilde av. Det er ingen som helst mulig sammenheng mellom det å få slike prikker nå, og en påkjørsel for et år siden.
Prikkene er få, og de er helt ukarakteristiske, dvs de gir ingen som helst konkret mistanke om årsak, ihvertfall ikke ut fra bildene, og ikke uten å vite hvordan de nå utvikler seg: Har det kommer flere? Hvilke områder på kroppen er angrepet? osv. Prikkene på bildene ser jo nærmest ut som bittesmå stikk eller kloremerker, men jeg vet ikke om du kanskje har klødd på de, slik at det da har fått det utseende?
Fortsetter utslettet å utvikle seg, dvs at det blir flere og flere prikker, evt at det endrer seg, så må du nesten oppsøke legen din igjen for en fornyet undersøkelse, for det går dessverre ikke an å stille noen diagnose ut fra de to bildene du har vedlagt her. Det vi ser der, kan være "alt eller ingenting".

Videre forteller du:
"Har nå også elendig pust, hoster så jeg blir svimmel, og nesten en form for astmaanfall. Tetthet/rennende nese/og tåler svært lite belastning uten å bli tungpustet. Er slapp og lite energi, og får følelse av at immunforsvar jobber på høygear. Ba fastlege om penicilin for over en uke siden, men får til svar at det er vanlig forkjølelse, og derfor uetisk riktig"

Jeg tolker deg dithen at dette er noe som er nyoppstått, altså at det har vart noe mer enn en uke, siden du spurte om penicillin for litt over en uke siden.
Da tenker jeg følgende:
Dårlig pust, kraftig hoste, tett nese, slapphet som plutselig oppstår, tyder på en infeksjon i luftveiene. Noe annet er nesten ikke aktuelt. Slike luftveisinfeksjoner skyldes i de aller fleste tilfeller virus. Antibiotika inkl penicillin har ingen som helst virkning på virusinfeksjoner.
Du skriver ingenting om det, men jeg går ut fra at legen din tok blodprøven CRP på deg, da du ble undersøkt? Hvis det tallet var lavt, bekrefter det at det er en virusinfeksjon, og jeg gjetter på at det har vært bakgrunnen for at legen din ikke skrev ut antibiotika til deg.
Når leger tar avgjørelser om hvilke medisiner pasienten skal bruke, er jo det ikke avgjørelser som baseres på lyst / ulyst, eller for å være "snill med" pasienten, men faglig begrunnede vurderinger, basert på all den informasjonen legen har der og da, om hva sykdommen kan skyldes og hva den ikke skyldes. Så hvis legen din da tok stilling til at du ikke skulle ha penicillin, så var det med en begrunnelse, og selvfølgelig til ditt beste.
Det er ikke slik at pasientens eget ønske om en medisin, f.eks. penicillin i ditt tilfelle, er en grunn i seg selv til å skrive ut denne medisinen. Det skal være medisinske grunner til å bruke medisinen. Hvis ikke det hadde vært slik, dvs at medisiner ikke hadde vært reseptpliktige, så hadde vi jo hatt tilstander som i underutviklede deler av verden, hvor enhver kan gå inn på et apotek og kjøpe det som ønskes av medisiner, inkl antibiotika. Systemet i den vestlige verden med at lege skal skrive ut resepter, er naturligvis til pasientens aller beste, og en sikring mot at ikke unødvendige medisiner blir brukt av pasienten. Det er jo ingen interessert i, ikke du heller. Det er slike forhold legen din har tatt hensyn til og omtalt da han begrunnet avslaget på ditt penicillinønske med etiske hensyn. Altså et etisk hensyn overfor deg, det å ikke skrive ut medisiner til deg som du ikke har nytte av. Det ville jo absolutt ha vært uetisk, nærmest et narreri.

Du har ikke stilt noe spørsmål til oss i din henvendelse, så jeg er ikke sikker på hva du ønsker informasjon om. Men jeg tenker som sagt at det du her beskriver, taler i retning av en virusinfeksjon i luftveiene dine. Hvis det er det, så går slikt over av seg selv ved hjelp av kroppens immunforsvar, men det kan lett ta noen uker. Hvis du mot formodning ikke blir gradvis bedre, så må du oppsøke legen din påny, for en fornyet undersøkelse. Det samme gjelder utslettet ditt.

Din kraftige hoste kan du bruke reseptpliktig hostestillende hostesaft mot, f.eks. Cosylan. Det kan lindre godt, om man hoster så mye som du sier her, så det kan du vurdere å spørre legen din om.

God bedring!