Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lav kroppstemperatur?

Spørsmål

Lurer på om det er normal/ betyr noe når kroppstempraturen er under det normale 37 grader. Min normal ligger på ca 36 grader. Er nå forkjølet og min tempratur ligger på 35.4 grader(tempen tatt midt på dagen). Føler meg ok. Kunn snørrete og sår hals, verken varm eller slapp. Er på min andre dag, menstruasjon. Har bestandig vært frøsen av meg. Har høg forbrenning. Relevante sykdommer/medisiner: Stoffskiftesykdom. Akutt intermiterende porfyri (AIP)

Kvinne, 31 år

Svar

Hei!

Den normale kroppstemperaturen varierer mye mellom ulike mennesker, tid på døgnet, omgivelsenes temperatur og metoden man måler temperaturen med. En så stor variasjon som 33,2 til 38,2 grader celsius har vært angitt å kunne være normalt. Dette gjelder kjernetemperaturen, målt i endetarmen om morgenen. Måler man under armen må man legge til en halv grad. Det samme gjelder umiddelbart etter eggløsning hos kvinner. Og dessuten stiger temperaturen opptil 1 grad utover dagen.

De "normale 37 grader" du nevner er det altså ikke alle som har som kjernetemperatur. De fleste ligger på temperaturer mellom 36 og 37,5 om morgenen, og din normaltemperatur er altså ikke for lav. Nå har du enda litt lavere temperatur. Er den målt under armen eller i endetarmen? Dersom den er målt under armen og man legger til en halv grad, er den fremdeles innenfor det normalområdet flesteparten av oss tilhører. Er den målt i endetarmen er den litt lavere enn dette, men defineres fremdeles ikke som lav kroppstemperatur (hypotermi), som er under 35 grader.

Det viktigste i forhold til kroppstemperatur og sykdom er først og fremst almentilstanden. Du har nå det som høres ut som en lett virusinfeksjon (forkjølelse), men føler deg i fin form, og dette er det viktigste. Dersom infeksjonen utvikler seg til det verre vil kroppen ofte reagere med å øke kroppstemperaturen da det letter arbeidet med å ta knekken på bakterier og virus. Dette har mest sannsynlig ikke vært nødvendig hos deg da infeksjonen er mild.

Håper du fikk svar på det du lurte på, og at forkjølelsen har sluppet taket!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-