Langvarige halsplager

Spørsmål

Siste ca. 10 mnd. har jeg vært plaget med tilbakevendende halsplager etter anstrengelse. Halsen hovner opp med mye slimproduksjon, og jeg føler meg "dårlig." Har forsøkt å overse symptomene, men blir forkjølelses/influensalignende syk ved fortsatt anstrengelse. Er nå blitt så ille at jeg får vondt i halsen selv etter en rolig og kort fjelltur. (sitter langt oppe i halsen/nesesvelget) Har forsøkt å holde meg i ro over lengre tid, og tåler da et par fjellturer før symptomene påny vender tilbake. Min lege (som ikke har sett i halsen) antyder at det kan dreie seg om en infeksjon som har "satt seg" Har forsøkt penicillin (azitromax) uten effekt. Også forsøkt reseptfrie "gurglevann" og helsekostprodukter mot sopp - uten effekt. Halsen er rød/irritert, av og til med et "ruglete", gråhvitt belegg, som går bort når jeg rensker halsen. Etter å ha holdt opp med Pulmicort (syntes det var en dyr pris for å drive trening og valgte heller å roe ned treningen) har jeg forsøkt dette igjen. Ingen effekt.
1)Hva kan det være, og hvordan kurere?
2)Er det skadelig å bruke Pulmicort til og fra? Kan jeg skade lungene ved ikke å bruke dette, siden det beviselig har effekt?

Sykdommer: anstrengelsesutløst astma
Medisiner: Pulmicort sporadisk

Mann, 38 år

Svar

Hei!

Det siste spørsmålet ditt er lettest å svare på. Pulmicort er kortison i inhalasjonsform som skal brukes daglig for å oppnå en langvarig og jevn effekt på luftveiene, slik at de vider seg ut, blir mindre hovne og gir bedre luftpassasje. Hvis du bruker medisinen kun sporadisk har den mye dårligere effekt enn hvis du bruker den daglig, kanskje ingen effekt i det hele tatt. Du skader nok ikke lungene ved å gjøre dette, men som sagt har det lite for seg. Hvis du ikke bruke Pulmicort blir du kanskje mer plaget av astmaen din, men det er ikke direkte skadelig å ikke bruke medisinen.

Det første spørsmålet kan jeg nok ikke besvare over internett, til det er det for mange muligheter og det er også viktig å ha undersøkt deg selv. At det skulle dreie seg om en langvarig bakteriell infeksjon synes jeg høres usannsynlig ut, og da er det som forventet at antibiotika ikke gir effekt. Noen får etter en halsbetennelse en kronisk irritasjonstilstand i svelget som er vanskelig å bli kvitt. Helsekostprodukter mot sopp tror jeg har relativt dårlig dokumentert virkning, og da synes jeg heller du skal få foreskrevet et soppmiddel på resept av legen din. (Pulmicortbruk kan jo gi soppinfeksjon i munnhulen).

Hvis fastlegen din ikke finner ut av det bør du undersøkes av en ørenesehalslege. Forøvrig bør nok legen din ta en titt i halsen får han forskriver antibiotika..