Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig heshet

Spørsmål

Hei. I september ble jeg forkjølet med tett nese og hes stemme, vond hals og feber. ( jeg var da 7 måneder gravid) da forkjølelsen gikk over var jeg fortsatt hes i stemmen og tett i nesa. Dette fortsatte og vedvare ut hele graviditeten ( fødte 21 desember). Tettheten i nesen ble borte, men den hese stemmen ble ikke borte. Jeg er fortsatt hes den dag i dag. Hva kan det komme av? Jeg har ingen sykdommer fra før. I graviditeten fikk jeg litt lavt stoffskifte og jernmangel. Jeg har lest at langvarig heshet kan komme av kreft ( blant annet strupekreft) og jeg blir jo da veldig redd for det. Er det noen prøver jeg burde ta, og kan heshet komme av noe annet? Føler meg helt frisk. Jeg er 31 år. Røyker ikke. ( sluttet før jeg ble gravid )

Kvinne 31
Svar

Hei.


Det kan være mange grunner til heshet, fra ufarlige og forbigående tilstander som forkjølelse, til kreft. Det kan også skyldes knuter på stemmebåndene (ikke kreft), feil bruk av stemmen, og andre sykdommer i halsen og områdene omkring.

Det er ingen prøver, dvs blodprøver, som kan avsløre årsak til heshet. Hvis dette vedvarer, så er det riktig å oppsøke lege for å bli utredet for årsaken til hesheten. Da vil du i første omgang vanligvis bli undersøkt av en ØNH-lege som kan kikke ned på stemmebåndene dine med fiberoptikk. Stemmen produseres jo av stemmebåndene, så det er derfor disse som undersøkes når en skal utrede heshet. Du ble forkjølet i september, og det var da det begynte. En forkjølelse vil jo være over for lenge siden, men det finnes jo også en mulighet for at du har fått nye virusinfeksjoner underveis, som igjen har ført til forlenget heshet, slik at det virker som at det er en og samme tilstand som vedvarer. Det er en forklaring en ikke kan se bort fra.  Du skriver at du er veldig redd for kreft, men det er jo definitivt ikke det første en tenker på i ditt tilfelle her, samtidig som du forstår at jeg rent formelt ikke kan sitte her over nettet og gi deg noen form for garantier mot sykdom. Så alt i alt taler vel dette i retning av at du oppsøker lege for å få dette sjekket nå, om ikke det begynner å gi seg.

Håper det var greie svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-