Kyssesyken og slapphet

Spørsmål

Hei:-)

jeg fikk vite at jeg hadde kyssesyken for 4 uker siden. Jeg var da ikke så dårlig, men fikk beskjed om å bare spise ibux og ta det med ro i ei-to ukes tid. Jeg følte meg bra etter 2 uker,og dro på skolen. No for ett par dager siden begynnte jeg å føle meg slapp,feber,oppkast,vond hals og vondt øre. Var til legen sist uke og fikk beskjed om å ta det med ro. I dag så var jeg en lite tur på skolen, men etter en liten time måtte jeg gå hjem, var helt utkjørt og kom hjem og sov i 7 1/2 time.har også fått ganske vondt på venstre side av magen. Er dette fordi jeg ikke tok det godt nok med ro? Eller er det ett tilbake fall.. Føler meg dårligere no enn jeg gjorde 1 gangen. Bør jeg ta det med ro å være hjemme fra skolen og gå til legen en gang tiL?

Takk

Sykdommer: Migrene med Aura
Kyssesyken
Nakkemylagi
Medisiner: -Zomig
-Inderal
-Paralgin Forte
-Cataflam

Mann, 18 år

Svar

Hei!

Det er ikke så uvanlig at man i etterkant av et kyssesyke-utbrudd kan bli ganske slapp og lett sliten i en periode. For noen varer dette i lang tid og kalles da en asteni-tilstand. Heldigvis er de fleste i god form igjen etter et par uker.

I og med at det har gått såpass lang tid etter at du hadde kyssesyken og fordi du har vært i god form i mellomtiden, tror jeg mest på at du har fått en ny infeksjon av ett eller annet slag, og da neppe tilbakefall av kyssesyken. Det kan være en luftveisinfeksjon, en influensaliknende sykdom eller rett og slett en mage/tarm-infeksjon med feber og oppkast. Så lenge du har feber og oppkast bør du nok ta det med ro og være hjemme fra skolen. Hvis smertene i magen ikke gir seg eller du synes de er veldig intense eller sterke bør du oppsøke lege. Det samme gjelder hvis du ikke har avføring eller luftavgang over en lengre periode og føler deg utspilt i magen eller hvis du blør nedentil eller i avføringen.

Om du eventuelt skal gå til legevakten allerede i dag er det vanskelig for meg å avgjøre, men kun feber og oppkast kan man ofte avvente litt. Magesmerter som ikke vil gi seg eller som øker på og er svært intense bør vurderes av lege innen rimelig tid og hvis du føler du blir verre utover kvelden ville jeg spurt på legevakten om et råd eller en undersøkelse.

God bedring!