Kun luftveisinfeksjon, ikke noe verre

Spørsmål

Hei, jeg er redd og urolig for egen helse. Ble noen dager før juleaften tett og snørrete. Dette ble verre i romjulen, og jeg dro til legen. CRP var 10, influensatest viste negativ. Fikk beskjed om virusinfeksjon og resept på hostesaft.
Etter noen dager oppdaget jeg hvitt belegg på mandlene og hadde feber rundt 39.5. Dro på nytt til legen, slo ikke ut på streptokokker, men ble likevel satt på apocillin. Ingen bedring, og ble enda verre. Mer hoste med mye grønt slim, feber, hodepine og generelt vondt i kroppen. Legen målte ny CRP, denne viste 41. Ble da snakk om a-typisk infeksjon, muligens mykoplasma lungebetennelse, og fikk utskrevet klacid. Ble litt bedre på slutten av kuren (7 dagers kur). Siste pille ble tatt i går. Siste CRP var 10.
Føler meg fortsatt ikke bra. Svetter litt på natten, har lettere magesmerter. Vet ikke om dette kan skyldes medisinen. Fikk også telefon fra legen om at jeg hadde forhøyede leververdier, og at jeg skulle bestille en ny time i neste uke.
Jeg er redd for at dette kan skyldes noe mer alvorlig enn infeksjon / betennelse. Tenker f eks på kreft. Er nå livredd og klarer ikke slappe av.
Er jo bedre, men sliten, føler meg varm/kald om hverandre og føler uro. Ikke lenger feber (ca 37.6), men hoster fortsatt opp noe slim og er tett. Hva bør jeg gjøre videre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det du forteller om her, er vel i bunn og grunn hverdagsmedisin på sitt mest hverdagslige. Ethvert legekontor i Norge har utallige pasienter med dine symptomer og din sykehistorie nå for tiden. Det jeg mener å si med den innledningen, er at dette virkelig ikke er noe som du trenger å være bekymret for.
Du har åpenbart hatt en eller flere luftveisinfeksjoner, kanskje bakterier, men mest sannsynlig virus, men uansett er denne nå på tilbakegang siden CRP har sunket.
Det er helt vanlig og kun å forvente, at man ikke føler seg i form på en god stund etter at en infeksjon er over. Især om det f.eks. er en influensaliknende sykdom du har hatt. Ubehaget i magen din kan meget gjerne skyldes antibiotikakurene du har tatt. Klacid er bredspektret, og slår derfor ut en rekke av de "gode" bakteriene i tarmen som skal være der.

Så til dine forhøyde leververdier. Det ser vi rimelig ofte, også uten at det foreligger alvorlig sykdom. Det kan være forbigående, derfor sjekkes de påny, før noe annet.
Det mest sannsynlige er at det er en bivirkning av Klacid, som kan gi forhøyde leverprøver. De blir da normaliserte igjen når du nå har sluttet med medisinen.
Det kan også være at de henger sammen med infeksjonen du har vært gjennom, -kan det ha vært mononukleose du hadde? Vet du om du har hatt det tidligere i livet? For det får man jo kun en gang. Mononukleosesymptomer kan lett ligne symptomer på vanlige luftveisinfeksjoner, så det går lett å overse dette. Mononukleose gir ofte langvarig slapphet og dårlig form etter at infeksjonen er over, både uker og tildels måneder. Men det blir alltid helt bra igjen. Og mononukleose kan gi forhøyde leverprøver, så om du ikke vet om du med sikkerhet har hatt dette tidligere i livet, kan du ta blodprøver hos legen og sjekke dette nå.
Videre kan man få forhøyde leverprøver av enkelte medisiner, ikke minst om man tar mye paracet. Mye alkohol kan føre til det også. Overvekt og begynnende fettlever som følge av det, er en annen svært vanlig årsak.
Det er de vanligste årsakene. Videre har man diverse leverbetennelser og hepatitter, men det er mye sjeldnere årsaker enn overnevnte.
Det er meningsløst å begynne å tenke på kreft ihvertfall, ut fra den sykehistorien du presenterer her, så legg fra deg den tanken, og enhver bekymring forøvrig. Det har du absolutt ingen grunn til, for som sagt høres dette ut som hverdagsmedisin på sitt mest hverdagslige.

Du spør hva du bør gjøre videre. Du skal fremfor alt bare la være å bekymre deg, og la tiden gå, for du er i ferd med å bli frisk og blir helt frisk igjen. Og så følger du opp de leverblodprøvene hos legen din. De behøver slett ikke å ha med sykdom å gjøre i det hele tatt, og det kan være målefeil osv., men det skal for ordens skyld følges opp.

Ha det bra og god bedring videre.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn