Kul på halsen

Spørsmål

Hei. Jeg har i lang periode (1 år ca) vært plaget med en slags fornemmelse av kul på halsen. Ofte etter jeg har spist kjennes det ut som jeg har noe i halsen (som et halvt knekkebrød) og at halsen «tetter» seg. Jeg har vært hos Ø-N-H undersøkelse uten noe funn og for et par dager siden var jeg på ultralyd av halsen. Alt så fint ut sa hun. Hun nevnte også et eller annet navn (skjoldbruskkjertelen tror jeg det var) på noe i halsen som så veldig fin ut og at hun ikke så noe til hverken cyster eller andre ting som vist nok de ofte fant under slike undersøkelsen. I denne perioden har jeg ofte kjent på område ved skjoldbruskkjertelen/halsområdet og følt at jeg har kjent en kul her. Er det feks skjoldbruskkjertelen jeg kjenner? Den ligger høy oppe. Er denne kulen noe farlig? Er det kreft? Jeg glemte å nevne det når jeg var der og få hun til å undersøke meg der. Hun fant jo ingenting under ultralyden men siden jeg føler jeg kjenner noe så er jeg redd. Jeg begynner ofte å brekke meg når jeg kjenner med hendene så jeg klarer ikke å undersøke skikkelig. Hva kan den følelsen av kul være da når både Ø-N-H og ultralyd undersøkelse viser ingenting?

Kvinne 27
Svar

Det at du er kvinne og 27 år taler sterkt imot at kulen du kjenner er kreft. Normal ØNH og ultralydundersøkelse av hals tyder på at det ikke er noe galt.

Jeg ser at du bruker Novaluzid tyggetabletter, så jeg regner med at du tidvis er plaget med sure oppstøt (refluks fra magesekken). Refluks fra magesekken kan i noen tilfeller gi enkelte en følelse av klumpfølelse i halssvelget, kanske spesielt like etter måltid. Dersom du nevner dette for fastlegen, så kan det hende at han ber deg forsøke reseptbelagt (syrenøytraliserende) medisin en periode, eller at han henviser deg til "gastromedisinsk" avdeling for en undersøkelse av spiserør og magesekk.

Ellers så kan det nevnes noe som kallesn"Zenkers divertikkel", som er en form for utposning på øvre del av spiserøret. Dette kan undersøkes ved en såkalt "dynamisk svelgrøntgen", hvor de tar bilder av spiserøret/mage mens du svelger røntgentett væske. Det er dog lite sannsynlig at du har en slik utposning, da det hovedsaklig er eldre menn som lider av det.

Basert på dine plager, så kan jeg med ganske stor sikkerhet si at dette ikke er noe du trenger å bekymre deg for. Dersom det imot all formodning skulle vedvare, så kan du spørre din fastlege om å få tatt en CT eller MR undersøkelse av din hals. 

God bedring!