Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul i gommen

Spørsmål

Hei Jeg har oppdaget en kul i munnen. Den er helt hard og ligger nederst i høyre gomme. Bør jeg sjekke denne nærmere. Jeg kjenner den godt med tungen, og den er litt større enn en ert.

Kvinne 68
Svar

Hei.


Det er ikke mulig å si noe sikkert om dette, uten å se og kjenne på kulen naturligvis. Jeg kan derimot tenke litt høyt omkring mulige forklaringer, og gi deg noen råd.

Det mest sannsynlige er det som kalles en retensjonscyste i slimhinnene. De vil ofte være som en "boble" som står litt opp fra slimhinne, de er skinnende blanke, og med klart innhold, på en måte litt vannblemmelignende.. Slike vil vanligvis sprekke eller forsvinne av seg selv, og trenger da ingen behandling. En lege kan stikke hull på de også, om de er plagsomme eller irriterer. 

Men kuler av ukjent årsak, -hvilket dette per definisjon er- skal alltid legeundersøkes for å utelukke ondartet sykdom.

Så hvis dette ser ut som forklart ovenfor, så er det mest sannsynlig en slik cyste, og da kan du trygt bare se det an. Er du det minste usikker, skal du la legen din kaste et blikk på dette. Det har den store fordelen at du slipper å ta stilling til dette selv, og mest sannsynlig vil du også få en forklaring på hva det er, slik at du ikke trenger å tenke på det mer.

Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-