Krystallsyke, fantomlukt og bihuleplager: Innbyrdes sammenheng?

Spørsmål

Plages med en blanding av: krystallsyke, med svimmelhet og kvalmefølelse (ingen brekninger el tendens til besvimelse), fantomlukt (sterk lukt av litt sur bålrøyk) og smerter i panne høyre side og ned mot og delvis bak øyet (trykkømt ved bihule panne og under øyebrynskant på neseside). Akkurat nå har jeg alt dette på en gang. Røyklukta kjente jeg for første gang for snart ett år siden, den var da sammenhengende noen mnd, kom tilbake i høst og var noen uker, deretter 4 ganger til. Røyklukta kommer og går i løpet av dagen og er uavhengig om de fyres i ovn el ikke. Krystallsyke første gang i høst, hos fastlege da, sjekket div der, konklusjon krystallsyke og øvelser jeg fant for det på nett hjalp ganske raskt. Men det også har kommet tilbake totalt 4 ganger til. Smertetendensen over bihuleområdet panne har jeg delvis hatt tilbakevendende siste årene, ingen forkjølelse, feber el snørring samtidig. Forsøker med neseskylling når plagene i panna kommer og føler det letner, av og til nesespray et par ganger når mest smerte i panna. Tendens til tinnitus høyre side (ikke plagsomt høyt el mye). Og har ofte en slags fantomlyd som ikke sitter i øret, lyder litt som gresshopper langt borte, den lyden blir borte når jeg holder for ørene. Tendens til skarp smerte midt i panna når sterk sol, vært hos optiker uten noe funn el endringer. Mandler fjernet for 9 år siden, pga kronisk «irritasjon», det hjalp mot sår hals. Ingen penicillinkurer siste 15 år. Trimetoprim mot UVI, siste 1,5 år siden. MR hode jan. 2019 pga fantomlukt og hodesmerter, eneste funn da var «lettgradig slimhinnefortykkelse i høyre maxillarsinus». Røyker ikke. Lite alkohol. Overvekt med ca 15-20 kg. Sover nok i underkant men opp mot 7 timer av og til. Kan disse plagene ha en sammenheng, eller er jeg bare uheldig? Er det noe jeg kan gjøre? Er det noe legen kan gjøre (prøver el henvisninger)?

Kvinne 58

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du plages altså med krystallsyke, fantomlukt og smerter over høyre pannebihule, samt noe tinnitus. Du spør om det kan være sammenheng i disse plagene. Det tror jeg ikke, og jeg vet ikke hva slags sammenheng det skulle være. Hvis vi f.eks. begynner med krystallsyke, så er jo det en så vanlig tilstand, at den meget gjerne tilfeldigvis kan oppstå sammen med andre plager. Det er bra at øvelsene hjalp, selv om du har hatt noen tilbakefall. Krystallsyke er som kjent ikke farlig, og det går tilnærmelsesvis alltid over av seg selv med tiden, men tilbakefall underveis er helt vanlig, og det betyr ikke at det ikke vil forsvinne. Kanskje du skulle gjøre øvelsene flere ganger, spesielt hvis anfallene kommer tilbake?

Fantomlukt har du vært utredet for, dvs du har tatt MR av hodet, og fått konstantert at der ikke er tegn til sykdom i hjerne / sentralnervesystemet. Da tenker jeg at det er mulig at det kan ha sammenheng med bihuleplagene dine.

Du forteller at du ble bedre av bihuleplagene da du brukte en nesespray. Hvis det var en kortisonholdig reseptpliktig nesespray, så kan det nok være en god ide å bruke denne påny, gjerne i en lengre periode. Hvis det derimot var alminnelig slimhinneavsvellende nesespray som kjøpes uten resept, så skal man som kjent ikke bruke denne over tid, da nesen lett blir avhengig av dette, noe svært mange mennesker har fått erfare, så ikke gjør det. Saltvannsspyling høres også fornuftig ut. Hvis ikke du har forsøkt kortisonholdig nesespray, så ta det opp med legen din og forsøk det.

Dersom du bruker denne over tid kan det tenkes at du blit kvitt bihuleplagene dine, evt fantomlukten også hvis der er noen sammenheng. Men hvis ikke det hjelper, synes jeg at din fastlege kan henvise deg til en vurdering hos ØNH-lege.

Jeg håper at rådene her kan være til hjelp for deg. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-