Kroniske ansiktssmerter

Spørsmål

Hei!
Eg har siden 1998 etter en lang tid med betent bihuler ikke fått bort mine plager?
har prøvd det meste men ingen ting hjelper?
gikk først på medisiner mot betennelser, fjernet så mandlene i 2001, fikk så konstantert (peusodomona infeksjon)dent o sept bakterien 2003 des. fikk medisiner mot dette ciproxsin 30dg, har trekt tenner, smertelegen gav meg injeksjoneri kjeveleddet uten den store virkning,fikk så nevrontin mot smertene 2003mars,(400mgx5) dette hjelper noe
har kjempet mot smertene over lang tid, det føles som tett nese,verk i tenner, øreverk, tett i øre,klikking ved bevegelse av kjeven,føles som om noe er utav kjeven ?klumpfølese i halsen,nakkesmerter, konsentrasjonsproblemer,osv dette er mest på h.side av ansiktet , eg har og eit søkk i kinnet ved øre??
var også til en undersøkelse der dei tok opg røntgen av kjeve uten noen funn. da sette dei diagnosen nevropatiske smerter(Dr, Bjørnland)eg har og tatt mri av hode-bihuler 2 ganger uten noen funn,men så har eg lest om tmd og lurer sterkt på om det er noe som kan gjøres?? da eg har vert sykemeldt pga dette i 2år og mitt største ønske er å komme meg i jobb igjen !!! men med dette probleme blir eg syk av å gjøre noe ting , om eg vasker ett golv så får eg ett velsigt stort press oppe i hode som slår mg heilt ut ??
kan du hjelpe meg med info om korleis eg skal gå fram for å finne ut av dette? min fastlege forstår ikke dette sier han , skal ta røntgen av kjeveledda når eg får time,,,
Takknemlig for noe gode råd.
Hilsen ei som ønsker å bli seg selv igjen!

Relevante sykdommer/medisiner: kjevesmerter-nevropatiskesmerter

Kvinne, 43 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Du beskriver en kronisk og svært plagsom smertetilstand i ansiktsregionen. Det ser ut som om du har hatt mange forsøk på både diagnostikk og behandling, uten at du har kommet så mye lenger i å få hjelp for dine plager. Dette gjenspeiler at utredning og behandling av kroniske ansiktssmerter er svært vanskelig, da tilstanden kan ha en lang rekke årsaker. Du forteller om mange symptomer, som alle kan være typiske ved denne tilstanden. Trekking av tenner uten effekt mot plagene er også vanlig, og er beskrevet i medisinske tekster allerede for nesten 300 år siden. Man kan av og til lure på om vi har kommet noe særlig lengre i dag !

Jeg skal ikke begi meg ut på å forsøke å stille den rette diagnosen over Internett, til det kjenner jeg for dårlig til din sykehistorie. Selv med inngående sykehistorie og omfattende undersøkelser er det dessverre ofte man ikke kan gi pasienten noen god forklaring på smertene. Den mest klassiske "nevrologiske" sykdomsårsaken til ansiktssmerter er den såkalte "trigeminusnevralgien". Denne lidelsen består i ensidige smerter som opptrer periodisk i form av intense smertestøt i deler av ansiktet, og som ofte forverrres av spising, drikking, berøring, varme, kulde etc. Jeg synes ikke det høres ut som om du har denne lidelsen. Når denne og andre lignende lidelser er utelukket, og man i tillegge har utelukket "lokale" forklaringer som tanninfeksjoner, bihulebetennelser og lignende, ender man ofte opp med merkelappen "nevropatiske smerter". Denne diagnosen betyr som regel ikke annet enn at andre årsaker er utelukket, og at man derfor antar at smerten bunner i en eller annen form for nerveirritasjon av ukjent natur. Neurontin kan ofte ha effekt mot slike nervesmerter. Jeg antar det er derfor du har fått denne medisinen. Dersom du har noe, men ikke tilstrekkelig, effekt av Neurontin, kan det være en ide å forsøke andre lignende medikamenter, som for eksempel Tegretol.

Du spør også om TMD. TMD, som står for Temporomandibulær Dysfunksjon, er en lidelse som tidvis kan ha symptomer lik de du beskriver. Årsaken antas å være en dysfunksjon i kjeveleddet på den rammede siden. Lidelsen kan debutere etter en eller annen form for traume mot kjeveleddet. Denne diagnosen er svært omstridt, og behandlingen, som tidvis kan bestå av kirurgiske inngrep mot kjeveleddet, er enda mer omstridt. Så vidt jeg vet finnes det ikke god nok forskning som påviser tilstrekkelig effekt ved denne typen kirurgi, og denne behandlingen tilbys ikke i Norge.

Som du forstår kan jeg ikke gi deg noen klare svar på hva dine smerter bunner i. Du skriver ikke hvorvidt du har vært henvist til spesialisthelsetjenesten (som for eksempel nevrolog eller øre-nese-hals-lege). Dersom du ikke har vært utredet av slik ekspertise, kan du snakke med fastlegen din om dette. Etter to års sykmelding fortjener du å føle at du er så godt utredet som råd er ! Gjennom smertelege eller fastlege vil du eventuelt også kunne henvises til psykologer eller andre med kompetanse på smertemestringsteknikker. Mange med kroniske smerter kan ha god hjelp av dette.

Mange med slike kroniske smerter som deg opplever ofte bedring over tid. Dette, kombinert med en viss effekt av de ovenfor omtalte medisinene mot nevropatismerter, eventuelt utprøving av andre smertelindrende behandlinger hos smertelege og smertemestringsteknikker, gjør at jeg tror du kan ha godt håp om å komme deg i arbeid igjen etterhvert selv om man ikke skulle lykkes med å gi deg noen sikker årsaksdiagnose.

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-