Kronisk svimmelhet

Spørsmål

Har de siste 10-12 årene hatt varierende grad av svimmelhet som jeg selv føler er diffus. Jeg er både sterkt hørselshemmet, har tinnitus og moderat angst, men jeg føler ikke dette er skyld i plagene. Jeg har tatt generell MR av hodet for 3 år siden, nylig uttømmende blodprøver, grundig kardiologisk undersøkelse og EKG uten funn + BT 110/70 nå i sommer. Jeg føler at plagene kan minne om krystallsyken og hos fysioterapeut med IR-briller kunne svak nystagmus sees på øynene nå i sommer. Jeg tok to behandlinger med epleys manøver ved denne klinikken i juli 2017 med svak bedring i etterkant (placebo?). I går derimot, ble jeg kraftig svimmel i det jeg reiste meg brått fra en stol og når jeg snudde på hodet ble svimmelheten forsterket. Hadde problemer med å gå og en tidvis sterk kvalme uten oppkast. 5 timer senere samme dag ble det mildere, men nå på dag to er jeg fremdeles utsø og får små svimmelhetsanfall. Å ligge i sengen går fint på begge sider, men ved bevegelse av hele overkroppen i stående stilling utløses kort men kraftig svimmelhet. Dersom jeg står oppreist og "svaier" side til side kjenner jeg svimmelheten godt og er ustø. Dersom jeg tar heis, kan jeg føle at jeg "svever" lenge etter at jeg har gått ut av heisen.. det samme kan skje ved lange bilturer. Beveger jeg øunene fra side til side er det ingen svimmelhet. Kan også når jeg sitter helt stille få plutselige "kast" av svimmelhet som varer 1-2 sekunder. Undersøkelse hos Naprapat viste særdeles stiv nakke, hals og skuldermuskulatur. Har vært ustø og utrygg i flere år, men aldri så kraftig som nå. Ønsker å høre dine tanker rundt dette og om det høres ut som krystallsyke eller ei. Frykter svulst på balansenerven men MR for 3 år siden bør vel ha avdekket dette. Angst kan ha en medvirkende årsak, men den svimmelheten jeg opplever kan jeg klart skille fra angstrelatert svimmelhet. Føler svimmelheten er av typen karusell men synes det er vanskelig å definere sikkert.

Svar

Hei!
Du er jo grundig utredet både hos kardiolog og med MR av hjernen, slik at det er svært lite sannsynlig at det er noen for for alvorlig underliggende årsak til plagene. Krystallsyke gir korte karusellaktige svimmelhetsanfall gjerne av sekunders varighet. Det er mange grunner til å få dette, men anspenthet og muskulær stivhet i nakke og skulder kan være en underliggende årsak. Dersom dette blir behandlet adekvat er det en sjanse for at også svimmelheten avtar. Enkelte kan ha effekt av medisiner, slik som stemetil eller betaserc, dette kan eventuelt diskuteres med fastlegen dersom muskulære plager i nakke og skulder består. Det finnes muligheter for å bli undersøkt videre dersom man ikke kommer til målet, blant annet finnes det nasjonale senter for vestibulære lidelser (balanse) ved Haukeland i Bergen. Lykke til videre!