Kronisk rhinitt

Spørsmål

Hei. Jeg er 52 år gammel mann, vært frisk hele livet, næsten ikke vært innom legekontor før 2008. I slutten av feb 2008 fikk jeg /influensa/(virus?). Jeg hadde da jobbet i et gammelt hus siden sept 2006, hvor flere klagde over diverse lettere symtomer(øyer, bihuller..), uten at jeg var så plaget i den tiden, hadde eventuelt litt tettere nese. Inneklimaundersøkelse viste for tørr luft, for dårlig luftskifte, samt for mye varme. Andre undersøkelser ble ikke foretatt, f.eks ikke soppundersøkelse, ikke nødvendig ifølge de som undersøkte, /tørrt og fint hus/ sa de.

Jeg var først hos lege i begynnelsen av mars 2008 pga akutt betennelse i ve. ankel, mye smerte som gikk over på noen dager. Hadde da også influensa/forkjølelse, problemer med nese og lunger(vanlig forkjølelse). Mener at jeg fikk da antibiotika, den første av 3 kurer i løpet av 2008 (hatt 2 kurer à 2 uker med bredspektret antibiotika, senere 1 ukes kur). Ikke blitt noe bedre av antibiotika. Husker at jeg ble kraftig forverret av influensan/forkjølelsen etter tur på fjellet i påsken (april), akkurat som dette da festet seg i lungene (hostet opp slimklumper som satt hart og langt nede i lungene-disse symptomene nå borte), også større problemer med nesen. Etter den turen fikk jeg store problemer med slimdannelse i lunger når jeg anstrengte meg, f.eks. når jeg jogget noen få kilometre. Har fortsatt disse problemene, reagerer f.eks., blir fort tett i både nesen og lungene i kjølig luft. Har ikke asma ifølge ny undersøkelse. Røntgen av nese og lunger i mai viste klare lunger, men grov hevelse av slimhimnen i nesen. Disse problemene har vedvart, dvs. at jeg i dag har en nese som blir tett, nese som jeg blåser grønt blodig slim ut av hver morgen (økt igjen i det siste), nese med betente slimhimner. Jogger jeg ute, blir det fort plagsomt med slim i lungene, noe som jeg hadde aldri før, vært ivrig jogger hele livet. Problemet her er at dette gir seg ikke.

Hva dreier dette seg om? For meg er dette blitt veldig plagsomt og langvarig, jeg får ikke brukt meg fysisk, noe jeg er avhengig av. Ikke fått noen god forklaring fra legen min som prater om Rhinitt og asma (asma nå avkreftet). Hva skal jeg gjøre/ikke gjøre for å bli bedre? Skal jeg f eks ikke drive utendørs i kjølig luft (reagerer fort på det)? Medisiner, naturpreparater, saltvann osv å anbefale? Hvor lenge kan slik tilstand vare? Min hypotese er at dette dreier seg om slimhimnebetennelse i nesen som har forplantet seg ned i lunger, slimhimner som er overfølsomme pga svekket tilstand, som igjen gir disse symptomene med tette lunger og nese ved bla anstrengelse. Høres det fornuftig ut? Jeg har også vært psykisk sliten over lengre tid, hatt lite overskudd, kan det være årsaken for at jeg ikke blir bedre? Med håp om svar på mine spørsmål, samt praktiske råd jeg kan bruke. Vennlig hilsen.

Mann, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror, som din lege, at du har utviklet en rhinitt. Altså en inflammasjon av slimhinnene i nese, og kanskje også i bihuler. Den utløsende faktoren for at man pådrar seg en form for kronisk slimhinnebetennelse, kan være en vanlig akutt infeksjon i de samme områdene, slik som du beskriver. Man bør få slått ned betennelsen med effektive medisiner, og de mest effektive vi har er nasale kortisonholdige nesesprayer som vi får på resept. Av og til må man starte behandlingen med kortison i tablettform i noen dager eller uker. Naturpreparater har jeg ikke greie på. Nasale steroider er effektive og uten særlige bivirkninger, men de bør benyttes i minimum 6 uker for å kunne bygge ned slimhinnene effektivt. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-