Kronisk hoste

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på 11 år som har fått en ubehagelig hoste som er meget intens når han går å legger seg. Resten av dagen har han ikke denne hosten. Han har ikke feber, er på skolen og trener fotball tre kvelder i uka. Vi har vært hos hans fastlege tre ganger. Blodprøve og en sånn pinne har hentet ut prøvemateriale fra hans nese. De har testet for det meste og han har ingen virus eller bakteriell infeksjon. Vi har fått cosylan, bronkyl, kodein og nå sist efedrin. Dette ba vi selv om da vi har lest om lignende tilfeller der dette har fungert. Efedrin er nok det som har fungert best, men han hoster fremdeles mye når han legger seg. Idag gikk det en time før han fikk sove. Dette har nå pågått siden 4 desember. Da kom vi hjem fra en feriereise til Thailand. På denne reisen fikk jeg og hans mor sterk hoste og vi ble behandlet med en hel pose legemidler, bla antibiotika. Hos oss gikk det over etter en uke men som sagt så fikk vår sønn dette når vi kom hjem og det har nå vart i 8 uker. Fastlegen sier vi må være tålmodig og at det vil gå over. Siden alle prøver er fine er det ingen vits å gi antibiotika. Vi er rådville og ser at han sliter og er trøtt på dagen og det å hoste i flere timer hver kveld er forferdelig slitsomt for den lille gutten. Vi har ingen privatklinikk eller stort sykehus med spesialiter i nærheten men kan kanskje kreve henvisning hos fastlegen? Bør vi gjøre dette. Han har ikke ønsket å gjøre det til nå. Vi har også sjekket hans rom for fukt, mugg, støv osv, men det er rene malte flater på vegg og parkett på gulv og ingenting som tyder på at noe er unormalt i den retningen. Han har hatt falsk krupp og har nå den typiske hosten. Ingen tung pust eller «surkling» i lunger eller luftveier. Han har høy pute og alle kjerringråd er forsøkt. Hva kan/bør vi gjøre?

Mann 11

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei

Deres fastlege har forhåpentligvis rett i at det vil gå over av seg selv, men i og med at han har hostet kraftig i over 8 uker og det går utover søvn etc., så vil jeg anbefale dere å få det utredet. 

De vanligste årsakene til kronisk hoste hos barn (hoste >4 uker) er gjennomgått luftveisinfeksjon, astma, sure oppstøt og «postnasal drypp» ( når bihule-/neseslimhinnen produserer ekstra slim/snørr som renner bakover og ned i svelget, som igjen trigger hosterefleksen).

Et naturlig steg videre i utredningen kan være en pusteprøve (spirometri) og evt. røntgen av lungene. Alternativt kan dere i samråd med fastlegen forsøke behandling for de mest vanlige årsakene, som nevnt over. Dersom hosten vedvarer på tross av behandling, så bør han henvises til spesialist enten i øre-nese-hals eller en barnelege.

Ønsker dere lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-