Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk hoste

Spørsmål

Hei Jeg har en irriterende hoste Som kommer og går Har hatt det siden 2016 Har vært hoss lege Det begynte med streptokokker og fikk penslin Som jeg følte at det tokk det Men så begynte det pån igjen Det vill ikke gi seg Har det verst om morgen og etter jeg har spist Sitter i svelget Jeg har tatt cpr og blod og hals prøve de finner ikke noe Dem sier at det er virus Det må være noe jeg kan ta Som knekker dette Sluttet med Røyk i 2000 og Alkohol i 2008 hilsen Asmund Vestgård

Mann 59
Svar

De vanligste grunnene til kronisk hoste (hoste som varer mer enn 8 uker) er rennende nese (postnasal drypp), astma og sure oppstøt. Andre, men mindre vanlige årsaker er infeksjon, medisiner og lungesykdom.

Dersom det skulle vært virus, så ville jeg forventet feber og andre symptomer på en luftveisinfeksjon. Du sier at det hele begynte etter en halsbetennelse (eller øvre luftveisinfeksjon), så den mest sannsynlige årsaken er "postnasal drypp". Postnasal drypp vil si at neseslimhinnen produserer litt mer snørr enn vanlig og at snørret blir fraktet bakover i nesen og går ned i svelget. Dette kan irritere slimhinnen i hals/halssvelg og gi hoste/kremting. Behandlingen består av saltvannsskylling og bruk av reseptbelagt nesespray (f.eks. Avamys, Nasonex, Rhinocort, Flutide).

Det at du har det verst om morgenen og etter at du har spist, kan indikere at det dreier seg om sure oppstøt. Forsøk å redusere matporsjonene, spis i god tid før du legger deg, unngå mat/drikke som du merker fremprovoserer hosten og ligg med hevet kropps-/hodeleie. Syrenøytraliserende kan du få kjøpt på apoteket. Dersom dette hjelper, så vil jeg anbefale deg å oppsøke fastlegen for å få det utredet.

Du er også tidligere røyker, så om det jeg har nevnt ovenfor ikke hjelper, så anbefaler jeg at du får sjekket lungene/lungefunksjon.

Håper dette kan hjelpe! God bedring og lykke til!