Kronisk bihulebetennelse

Spørsmål

Hei! I august/september 2018 begynte jeg å kjenne tykt/seigt snør/slim i nesesvelget som var veldig vanskelig å få ut ved å snyte meg samt ved harking da det satt i nesesvelget og ikke i halsen. Til slutt fikk jeg ut et stort og seigt snørrklump i litt grålig og gylllen, men gjennomsiktig farge ved å blåse nesen kraftig. Dette problemet forverret seg jo kaldere det ble ute og fra oktober rant det snørr rett i halsen og jeg måtte snyte meg og harke konstant. ØNH lege bekreftet at det er postnasal sekresjon, men fant ikke noen årsak ved vanlig undersøkelse. Ikke påvist allergi ved blodprøver. Begynte å bruke nesehorn med saltvannskylling 3-4 x daglig og det lindrer noe, men ikke gått over. Kan være tett spesielt på venstre side og etter skylling av nesen, kan det komme tykt og seigt klump med sekret/snørr ved å blåse ut nesen. Det faller også seigt snørr ihalsen og jeg må kremte og harke den opp hele tiden. Dersom det går altfor lang tid mellom skyllingene av nesen, blir snørret seigt samtidig som den ligger og irriterer i nesesvelget og er vanskelig å få ut. Sekresjonen er for det meste blankt, litt gulere på morgenen og de få gangene jeg har unnet meg et par glass vin, gjør det vondt i bihulene ved snyting på morgenen samt at sekretet er veldig seigt og gult. Bruker ingen faste medisiner. Plagene forverrer seg om natten. Kjenner nesten hele tiden snørr i nesesvelget. Har trykk i alle bihulene ved framoverbøying. Tror jeg har pådratt meg betennelse i slimhinner i nese og bihuler da de kjennes ømme og irriterte når jeg puster eller blåser nesen. CT om noen dager, men jeg har lyst til å gjøre noe med dette mens jeg venter på svar. Har begynt med kortisonspray igjen( fullførte ikke kuren sist i høst). Hadde det vært lurt med kortisontabletter og hvilken dose? Bakterieprøve fra nesen var negativ i høst, men vil antibiotika hjelpe ved betennelse? Hvorfor går dette ikke over ?

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Ved kroniske plager fra bihulene, så anbefales hyppig saltvannsskylling og bruk av nasale steroider (f.eks. Nasonex, Avamys, Dymista, Rhinocort el.l.). Nesesprayen fungerer bedre dersom du tar den like etter at du har skylt med saltvann. En kur med kortisontabletter kan forsøkes. Pleier da å gi Prednisolon 40mg en gang daglig i 5 dager, deretter 20mg en gang daglig i de neste 5 dagene.

Når det er kroniske bihuleplager, så er som regel bakterieprøvene negative. Det er likevel postulert at det er bakterier som er bakenforliggende årsak til plagene. Langtids kur med antibiotika kan i noen tilfeller hjelpe, men plagene kommer ofte tilbake en stund etter avsluttet kur. I teorien antas det at det er en sammensetning av flere bakterier og bakterienes egenskaper som gjør at kroniske bihulebetennelser er så vanskelig å behandle. Derfor blir ofte målet med behandlingen å dempe symptomene.

I noen tilfeller, så kan kirurgi være med på å minske trykk- og smerteproblematikk, men det er heller sjeldent at det hjelper merkbart mot postnasal drypp. Håper CT bildene kan gi deg ytterligere noen svar.

Ønsker deg god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-