Kronisk bihulebetennelse

Spørsmål

Mai 2015 begynte jeg plutselig å hoste mye (slimhoste). Etter hvert også mye snør. Ingen smerter eller tegn til forkjølelse. I perioden var jeg hjemme og gravde i hagen og la ny platting. juli 2015 øresmerter høyre øre. CRP fin, negativt mykoplasmatest. Øreplagene ga seg, men fortsatte med snøring over sommeren, kun venstre side. Blankt og seigt snør men i dårlige perioder grønt/gult. Okt 2015: ØNH, CT viser ingen skjevheter og lite polypper, ikke trangt. Synlig slim og betennelse i nese/bihule ses v undersøkelse. Ingen allergier v test. Atrovent nesespray uten effekt. Samme symptomer ut året og flere langvarige forkjølelser i bihule og lunger, samt øresmerter høyre øre. Aug 2016, ny ØNH: CT viser at jeg har hatt lungebetennelse og bihulebetennelse. Spirometri: Ingen astma. Relvar, Prednisolon, Azitromax og deretter Dymista nesespray. Ingen effekt. Legen anbefaler ikke operasjon. Okt 2016: Homeopat: ingen effekt. Des/jan 2017 gradvis bedre og minkende snør og hoste, overskudd trener lett igjen. Ingen endringer i livstil/vaner. Vår fin form uten snør. Okt/nov 2017 forkjøla og det hele er i gang igjen; snør venstre side, smerter i bihule venstre øyebryn og tung i bakhodet og sviende følelse i hele hodet. Lav på energi. Vart frem til nå. Sykmeldt i perioder. Rinexin uten effekt. Konstant snør venstre nesebor og hoster opp slim. Ikke tett i nesa, bare enorm produksjon av snør. Startet for snart 3 år siden. Stoffskifte og utvidete blodprøver normale. Tviler på at det har noe med innemiljø på jobb å gjøre siden jeg merket første symptomer i en periode jeg ikke var på jobb. Høsten 2015, bare noen måneder etter at bihuleproblematikken startet, koloskopi viste betennelse i endetarm. Fikk behandling med stikkpiller og ble bra etter 2 dager. Aldri siden merket noe til problemer med tarm. Altså to autoimmune reaksjoner på kort tid. Hva bør jeg gjøre som neste skritt på legefronten? Er det andre veier enn ØNH jeg bør lete? Hva kan forårsake mi tilstand?

Kvinne 43
Svar

Hei

Jeg tenker først og fremst at betennelsen i endetarmen ikke er relatert til dine bihuleplager. Dine symptomer/plager og tidligere CT bilder indikerer at det kan dreie seg om kronisk bihulebetennelse ("kronisk rhinosinusitt"). Du har allerede forsøkt det meste av medisinsk behandling, så neste skritt på legefronten ville i mitt hode vært en ny vurdering hos ØNH lege.

God bedring og lykke til!