Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk bihulebetennelse

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 51 år som i flere år har slitt med uforklarlig utmattelse. Jeg har alle kanadakriteriene men indremedisiner kunne ikke gi meg diagnosen me pga traumer i min oppvekst og derav Ptsd. Nå har jeg vært på Mr av bihule hjerne og lunger. Hjerne og lunger negativt funn.. Bihuler: Høyre frontalsinus er aplastisk, venstre frontalsinus er hypoplastisk, Ellers er bihulene normalt og symmetrisk utviklet. Det foreligger utbredte fortetninger og væskespeil i venstre maxillarsinus. Ellers er det moderat til uttalte fortetninger i ethmoidalcellene. Moderat til uttalte.. Masse seigt sekret i nesevegg,seigt blankt slim i hals jeg ikke blir kvitt..3 dagers penicillinkur x 2 hjalp ikke. ei heller saltvann. Nasonex brukt tidvis i flere år, virker dårlig og redd for å bruke det mer.Unngår trening pga pustevansker. Fenumax prøvd. Hjalp ikke. Grønt sekret i nesevegg.Trenge hjelp til å tyde røntgenrapport og til hva jeg skal gjøre. Føler ikke jeg har noe liv lenger. Flere nesesprayer er prøvd uten at det hjalp.Voldsom migrene har nylig oppstått , som lynglimt og spesielt når jeg stresser noe jeg gjør ift aldrende foreldre og livslang tilknytningsproblematikk til dem. Jfr pptrapport. Traumer og overgrep i barndom.Julen var vanskelig da jeg gjør mer enn jeg tåler og total utmattelse i måneder etterpå. Øm i gane og som tannverk men årlig tannhelseundersøkelse viste ikke noe galt. Jeg tåler mindre og mindre. Er ufør og har gått til psykologspesialist i flere år. Da jeg begynte å bearbeide alt det fortrengte fikk jeg enorme smerter i mage og underliv og veldige blødninger. Fjernet livmor. Utmattelse er nå det mest dominerende symptom. Urinsyregikt. Mageesårbakterien fikk jeg trippel penicillinkur for.

Kvinne 51
Svar

CT bildene og mange av symptomene som du beskriver (seigt sekret i nese og slim i hals, samt at det kan trigge migrene eller forårsake hodepine) er forenlig med bihulebetennelse. Bildemessig kan det virke som det er en kombinasjon av kroniske (langvarige) og akutte (nylig oppståtte) forandringer. Hypoplastisk/aplastisk frontal sinus vil si at dine pannebihuler er delvis utviklet (hypoplastisk) og ikke utviklet i det hele tatt (aplastisk). Dette er anatomiske varianter, som forekommer, dog relativt sjeldent og det er vanskelig å si hvilken betydning det har, og om det har betydning i det hele tatt. Om bihuleplagene kan forklare langvarig utmattelse, er høyst usikkert.

Så langt virker det ikke som om behandlingen du har fått har hjulpet, så jeg anbefaler deg å be fastlegen (eller den utredende/behandlende legen) om en henvisning til ØNH lege (om han/hun ikke allerede har gjort det), slik at du får en utredning/vurdering og adekvat behandling.

Lykke til og god bedring!