Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk bihulebetennelse

Spørsmål

Jeg har gått med en bihulebetennelse i flere uker og blir ikke bra. De første symptomene fikk jeg før påske, som smerter ved venstre neserot. Smertene økte på i begynnelsen av mai, og jeg fikk i denne perioden behov for smertestillende. Symtomene er smerter bak kinnbena, bak øynene,i nakken/bakhodet, sviing i bihulene, i øynene, svimmelhet, hodepine, ømme tannrøtter. Typisk for bihulebetennelse er at jeg blir dårligere utover dagen. Har tidligere hatt lett for å få tette bihuler/bihulebetennelse ved forkjølelser. Det som er uvanlig denne gangen er at jeg ikke har snørr, er ikke tett og har derfor ingen pusteproblemer i nesen. Jeg føler heller at slimhinnene er tørre/tynne og sviende. Nevner at jeg er i overgangsalder og har merket forandring i slimhinnene i munnen for eksempel. Har i korte perioder brukt litt nesespray (for barn) om natten, men aldri over lang tid. Legen ga meg Rinexin, som jeg prøvde i noen få dager, men avsluttet behandlingen for det føltes bare verre. Etter det fikk jeg en antibiotikakur (Ery Max) på 10 dager. Merket en forbedring i allmentilstanden gjennom kuren, men hadde murring/smerter hele tiden. Nå er det en uke siden denne kuren var avsluttet og jeg har nå like vondt som før. Legen gir meg ikke flere antibiotikakurer. Det må også nevnes at før jul hadde jeg en tannrotamputasjon. Noen uker etterpå kom det litt puss,men dette forsvant etter hvert. Oppsøkte tannlegen, og han fant ingen tegn på infeksjon. Dette var i februar/mars. I denne perioden gikk jeg og nøys i mange uker og fikk vondt bak nesen/ganen i slimhinnene og trodde jeg bare hadde fått et virus. Har siden vært tre ganger hos tannlegen for kontroll, men det er visst ingen tegn til tannrotinfeksjon. Er det sannsynlig at dette er en bakteriell infeksjon? Kan det være allergi? Kan man i en CT-røntgen se om det er tannen som forårsaker bihulebetennelsen? Kan det være farlig å gå så lenge med infeksjon? Burde jeg vært undersøkt av en spesialist? Kvinne, 50 år

Svar

Hei!

Dette er ingen allergi, og det er noe tvil om det er en infeksjon, selv om du følte deg bedre etter antibiotikabehandling. Dette er derimot en betennelse, eller inflammasjon, i vevet i bihulene dine.

CT-røntgen er et utmerket verktøy til å se grad av betennelse i bihulene, og er i dag sett på som førstevalget av røntgenundersøkelser når det gjelder bihuler. Vanlig behandling for kronisk rhinosinusitt (kronisk bihulebetennelse) er å dempe graden av betennelse med kortison i tablettform, gjerne gitt i korte kurer som gjentas, f. eks 40-60 mg gitt daglig i 4-6 dager, gjerne sammen med nasalspray i reseptform (nasonex, rhinocort, o.l.).

Man kan supplere med lavdose-antibiotika, men da gitt over flere uker, som eks klacid 250 mg x 2 i 2-3 uker.

Rikelig med saltvannskylling gjør at nesefunksjonen lettere gjenopprettes. Om ikke dette fungerer bra, bør du tilsees av øre-nese-hals-lege mtp bihulekirurgi. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-