Kronisk bihulebetennelse og astma

Spørsmål

For 7 år sidn var eg til legen med at eg var småforkjøla heile tida. Vart ikkje noke utav dette. For 3,5 år siden var eg til legen igjen og vart sendt til ØNH og dei konstarterte kraftig bihuleb. Vart sett på 30 mg prednisolon med nedtrapping og 3 penselin tab. etter 3 veke var eg neste bra men vart sett på nye 3 veker med same kur. Var då heilt bra etter det. MEN, så sette det i gang igjen værre en noken gang og det slo seg ned i lungene og fikk store pusteproblem. Har blitt operert i bihuler ved Førde sykehus uten forbedring. Var ut og inn på ØNH et utal av ganger. Vart tilslutt send til hjert og lunge avd. ved same sykehus, der var det en lege som på sto at eg hadde kraftig kols, en annar lege sa asma og gav meg meir prednisolon. Etter fleire rønken og ct vart det avkrefta at eg hadde ikkje noke av dette.
Var til Haukeland ØNH og der kunne dei operere lenger opp,legen der trudde ikkje det ville hjelpe meg. Han meinte eg hadde problemer med slimhinnene mine og det kunne han ikkje hjelpe meg med.
Har og vært på lunge avd. ved Haukeland utan at det er komme noke ut av det anna at eg skulle ta noken sprøyte med Nucala for å sjå om det hjalp, skulle ta minst 9 stk før dei kunne konkludere, skal ta den siste den 28.d.m.
Legen ved Hjerte og lunge avd ved Førde sykehus meiner at eg må inn til Bergen å ta denne operasjon ved ØNH før han kunne søke meg inn til Rikshospitalet.
Har blitt putta på en masse medisin. Prednisolon, Montelukas, Relivar, Alversko, Nasonex, saltvanspray, Ventolin, Nucala, injeksjon, Amlodipin Sandoz.
Det er ingen ting som virka for uten prednisolon. Nasonex og saltvannspray er det som en har salt på snigelen, nasa produserer slim ut av en anna verden, til slutt er eg heilt tett og det renn klart vatten ut av nasa. Spyttkjertler i munn produsere spytt så det spruter når eg gaper opp, utvendig i huda tørker eg ut. Har tatt et utal med blodprøver men ingen finn ut noke gale.
Har kutta ut alt å bruker kun Amlodipin, kjenner no at eg blir tett igjen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Kronisk rhinosinusitt (kronisk bihulebetennelse) har en klar sammenheng med astma, de er begge betennelsessykdommer men opptrer i hver sin ende av åndedrettsorganene. Derfor benyttes mange av de samme medisinene mot astma også mot kronisk bihulebetennelse. Operasjoner vil ofte være symptomatisk behandling, dvs de letter plagene men gjør ikke noe mot selve årsaken til plagene. Operasjon kan være tilrådelig dersom det kan lette plagene, men det må vurderes nøye av kirurgen som evt utførerer inngrepet. Kortison i tablettsform (prednisolon) vil ofte være effektivt, men må ofte gjentas i korte kurer, i tillegg kan det være gunstig å samtidig benytte dråper med kortison (flutide nasal dråper) som har den egenskapen at de kan virke lengre inn i nesekaviteten og inn i bihulesystemet. Lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-